skip to Main Content

Ramić: Naša djeca učenjem i znanjem brane naše dostojanstvo!

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je, povodom Dana maternjeg jezika, posjetio Edukacijski centar u Novoj Kasabi. U ovom centru se nastavlja uspješno održavanje instruktivne nastave za đake iz povratničkih zajednica koji zbog kršenja ljudskih prava i negiranja prava na maternji jezik bojkotuju nastavu pri područnom odjeljenju OŠ „Petar Kočić“ u Konjević Polju.

„Borba djece i roditelja Konjević Polja i Vrbanjaca je izraz jedne ljudske potrebe za zaštitom vlastitog dostojanstva, kroz očuvanje bosanskog jezika i poštovanja historije i tradicije jednog naroda. Sa istim ili sličnim problemima se suočava bošnjačka i hrvatska zajednica širom entiteta Republika Srpska. Početkom mjeseca su poslanici u Narodnoj skupštini RS-a imali jedinstvenu priliku da kroz novi Zakon o osnovnom obrazovanju donesu neke bolje standarde, isključe diskriminaciju iz prosvjete i naprave iskorak ka uvažavanju osnovnih prava. Nažalost, to se nije dogodilo. Na nama je odgovornost da pomažemo povratnike i da se borimo za bolje uslove školovanja. Mi smo dužni da osiguramo šansu našoj djeci da sutra budu obrazovani i snažni lideri svoje zajednice. Od toga zavisi i trajna održivost povratka“, kazao je ministar Ramić.

Ministar se sastao sa roditeljima iz Konjević Polja, te je izrazio spremnost da nastavi tražiti sagovornike u Vladi RS-a za rješavanje pitanja diskriminacije i kršenja Privremenog sporazuma o posebnim pravima i potrebama djece povratnika. Istovremeno, ministar Ramić je obećao nastavak potpore instruktivnoj nastavi zahvaljujući kojoj đaci nisu propustili važne lekcije, te su spremni za dan kada će se vratiti u redovni sistem nastave.

„Postoji minimum vrijednosti na koje se moramo obavezati. Tu govorim i o Federaciji kada su u pitanju djeca iz srpske povratničke zajednice, kao i RS-u kada su u pitanju djeca iz bošnjačke i hrvatske zajednice. To je osiguranje jednakog tretmana područnih škola u kojima uče djeca iz nevećinske grupe, osiguranje prava roditelja da ravnopravno učestvuju u radu školskih odbora i otvaranje vrata škola za veće uključivanje nastavnika iz povratničkih zajednica, poboljašanje općih standarda, te osiguranje udžbenika i provedba nastavnog plana i programa za grupu ‘nacionalnih predmeta’ do konačnog uklanjanja diskriminacije iz redovnih nastavnih planova i programa“, zaključio je Ramić.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”92” gal_title=”nova kasaba 21 02 2017”]
Back To Top