skip to Main Content

Povratničke zajednice kredibilni partneri u programu izvoza mesa

Danas je u posjeti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine boravila delegacija Republike Turske, predvođena zamjenikom ministra poljoprivrede Mehmetom Danisom te savjetnikom predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana za Balkan Sabrijem Demirom. Domaćin susreta bio je premijer Federacije, Fadil Novalić, te ministri Edin Ramić i Šemsudin Dedić.
„Tema sastanka je bio izvoz mesa u Tursku, čime bi bilo podržano preko 500 porodičnih gazdinstava. Korisnici ovog programa i prioritet će imati gazdinstva iz povratničkih zajednica, te smo ovim zaokružili jedan proces, od podrške razvoju stočarstva do pronalaska garantovanog kupca mesa“, kazao je ministar Edin Ramić.
„Podigli smo transparentnost u procesu donacije stoke, osiguravamo kvalitet i radimo u saradnji sa Vetereinarskim fakultetom. Sarađujemo sa odgovornim poduzetnicima u lokalnim zajednicama, uključujemo mlade i pružamo šansu održivom razvoju. Napore Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je prepoznao premijer Novalić, kao i visoka delegacija iz Turske, te možemo s ponosom reći da imamo njihovo potpuno povjerenje i da je ovo samo početak. Kroz primjer uspješne saradnje na izvozu mesa, povratnička zajednica će se pokazati kao kredibilan partner za izvoz poljoprivrednih proizvoda u budućnosti. Imamo tržište za naše proizvode, vjerujem u naše vrijedne ljude koji će ovo povjerenje opravdati“, zaključio je ministar Ramić.
U sklopu posjete su prezentirane druge mogućnosti za proširenje saradnje, a najavljena je uspostava konzoricija koja će koordinirati izvoz.
Back To Top