skip to Main Content

Ministar Edin Ramić u Geteborgu

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Savez bh. udruženja Integrium organizovao je manifestacije, druženja i javne tribine u švedskom gradu Geteborgu. Cjelodnevni program, koji uključuje rad sa najmlađim, kulturno-umjetničke sadržaje, te javnu tribinu o stanju izbjeglih i lica porijeklom iz BiH koja boravi u Švedskoj. Programu je prisustvovao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te direkror Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Razim Čolić.
„Zahvaljujem se organizatorima na pozivu te prilici da razgovaramo o položaju i prilikama za saradnju sa našim Bosancima i Hercegovcima u Švedskoj. Pokrenuli smo jedan novi pristup povratku, koji svoje osnove vidi u privlačenju investicija i jačanju privrednih kapaciteta povratničkih zajednica. Na tom putu očekujem pomoć naših ljudi u inostranstvu, posebno od onih koji su prognani i imaju želju vratiti se i uložiti svoj kapital u održive projekte“, kazao je ministar Ramić.
„Sa nama su danas ovdje i mladi iz cijele Švedske, sada već druga generacija obrazovanih i vrijednih ljudi, koji su se primjer uspješne integracije u švedsko društvo, ali nisu zaboravili ko su i odakle dolaze. Tu smo da govorimo o tome kako oni vide gdje to mogu doprinijeti razvoju i napretku Bosne i Hercegovine.  Istovremeno, ne smijemo zaboraviti da smo i mi dužni zaštititi njihova prava. Bosna i Hercegovina je dužna biti na prvoj liniji odbrane pred naletom anti-imigrantskih pokreta i rastom popularnosti ekstremnih politika. Ne smijemo zaboraviti da su na njihovoj meti prvenstveno muslimani, te moramo dati svoj doprinos zdravim politikama u Evropi koje se  bore protiv diskriminacije. Dan nezavisnosti nas podsjeća na dan kada smo olovkom zaokružili i odlučili se za nezavisnu i suverenu državu, zemlju ravnopravnih naroda i građana. Na toj poruci danas tražimo nove prijatelje, saveznike i one koji su spremni da brane naše vrijednosti“, zaključio je ministar Ramić.
Back To Top