skip to Main Content

Lukavac: Proglašena neposredna opasnost od poplava

Dana 08.03.2017. godine u 11,00 sati, održana je vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite općine Lukavac i donešena Odluka o proglašenju neposredne opasnosti od poplava uzrokovanih obilnim padavinama na području Općine Lukavac i s tim u vezi donešeni su slijedeći zaključci:

-Aktivira se Štab Civilne zaštite Općine Lukavac u cilju preduzimanja mjera na sprečavanju i ublažavanju posljedica od poplava na području Općine Lukavac. Shodno tome, angažovat će se potrebne snage i sredstva za realizaciju naredbi Štaba.

-Preporučuje se građanima općine Lukavac da vrše prokuhavanje vode za piće zbog postojanja sumnje da je usljed obilnih padavina došlo do zamućivanja vode, a što može uticati eventualno na zdravlje građana.

-Preporučuje se svim pravnim i fizičkim licima čiji se objekti nalaze u neposrednoj blizini ugroženih područja, da poduzmu mjere samozaštite, odnosno da postupe u skladu sa svojim planovima u privrednim društvima.

-Redovno pratiti nivo vodostaja na HA Modrac i o tome izvještavati građane, a trenutno je stanje stabilno, a rezerva do preliva na HA Modrac iznosi 50 cm.

-Upozoravaju se vozači da je došlo do zatvaranja podvožnjaka na glavnom putu M4 kod pumpe Junuzović Kopex zbog poplave, a također je bio prekinut saobraćaj na putu u Modracu zbog odrona, te shodno tome preporučujemo vozačima opreznu vožnju u narednom periodu.

-Obavezuju se sve Službe Općine Lukavac da poduzimaju aktivnosti iz svojih nadležnosti u cilju realizacije zaključaka i naredbi općinskog Štaba Civilne zaštite.

Back To Top