skip to Main Content

Prilika povratnicima da žive od svog rada na svojoj zemlji!

U Sarajevu susreli se federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç. Osvrnuli su se na dosadašnja iskustva novog turskog ambasadora i različite vidove saradnje u kojima je napravljen napredak.

„Upoznali smo ambasadora o projektima koje sprovodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa akcentom na izvoz mesa i detaljima posljednje posjete delegacije iz Vlade Republike Turske sa kojom smo razgovarali na temu izvoza mesa na tržište Turske, i razmijenili iskustva u upravljenju razvojem izoliranih i slabije razvijenih područja.“, kazao je ministar Ramić.

„Pored kulturne i historijske povezanosti naše dvije zemlje, potrebno je ostvariti veću saradnju i iskoristiti naše mogućnosti kroz zapošljavanje i podršku povratnicima. Dogovorene kvote za izvoz mesa i poseban status povratničkih zajednica u tom programu istovremeno imaju ekonomski cilj, ali i nastojanje da se socijalno pomognu ugroženi. Važno je da zajedno radimo na tome i da povezujemo socijalnu i ekonomsku komponentu kroz sve aktivnosti kojem realiziramo“, kazao je ambasador Koç.

„Kroz ekonomsko osnaživanje povratnika radimo na sprečavanju dalje ekonomske migracije iz naše zemlje. Od programa otkupa mesa korist će imati između 500 i 600 domaćinstava, što je važan doprinos poboljšanju ekonomske perspektive povratnika u izoliranim zajednicama. Hvala prijateljskom narodu Turske što kroz edukaciju, razmjenu iskustava i nove prilike pruža podršku povratničkoj populaciji i pruža im priliku da žive od svoga rada na svojoj zemlji.“, zaključio je ministar Ramić.

Back To Top