skip to Main Content

250 000 konvertibilnih maraka za 361 stipendistu

Danas je u Parlamentu Federacije upriličena Promocija stipendista redovnih studenata- povratnika za akademsku 2016/2017 godinu, koji su odabrani u posebnom programu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Kroz ovaj program je u akademskoj 2014/2015 prošlo 318 stipendista, zatim 2015/2016 je taj broj povećan na 330, a ove godine je selekciju prošao 361 stipendista. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će u ovu svrhu izdvojiti oko 250 000 konvertibilnih maraka. Stipendisti dolaze iz 35 općina sa područja cijelog entiteta RS, a ministar Edin Ramić je pozdravio činjenicu da broj prijavljenih raste iz godine u godinu.

„U osnovnim školama na području entiteta RS broj đaka iz povratničkih zajednica je približan 8%, a u srednjim ih je oko 6%. Dakle, imamo situaciju da je udio nešto niži kako idemo prema višim razinama obrazovanja, a posebno zbog činjenice da je jedini segment obrazovanju u kojem se pitanje nacionalne grupe predmeta primjenjuje u dvadesetak osnovnih škola, bez mjera zaštite povratnika u pristupu srednjem i visokom obrazovanju. Rezultat toga je da povratnici nemaju povjerenja u sistem visokog obrazovanja u RS-u, mnogi dolaze na studij u Tuzlu ili Sarajevo, te nerijetko ostaju u Federaciji zbog posla ili drugih prilika za napredovanje. Imajući ovo u vidu, mi u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica nastojimo zaokružiti proces, zbog čega nakon stipendiranja nudimo pripravničke prakse u povratničkim zajednicama i prilike za razvoj posla. Zbog takvog pristupa naš program je prepoznat i priznat od drugih institucija i organizacija“, zaključio je ministar Ramić.

„Kao najbolji studenti i studentice na najboljim fakultetima i univerzitetima širom zemlje, koji svojim akademskim napretkom, rade za dobrobit zajednice, te stiču nova znanja i vještine. Upravo ti stipendisti pokazuju da su generacija koju je ova zemlja čekala. Kada se zapitamo kakvu budućnost želimo da vidimo u Bosni i Hercegovini i koje promjene želimo da doživimo, moramo prvo pogledati sami sebe i nastojati da vlastitim napretkom damo svoj doprinos. Oni su predvodnici takvog načina djelovanja, jer svojim primjerom pokazuju da je napredak i boljitak moguć.“, kazao je ministar Ramić u svom obraćanju na današnjoj Promociji stipendista u Velikoj sali Parlamenta Federacije u Sarajevu.

Back To Top