skip to Main Content

Održan 26. pjesnički memorijal “Avdo Mujkić”

U organizaciji JU Javne biblioteke Lukavac proteklog vikenda održan je 26. po redu pjesnički memorijal “Avdo Mujkić”. Nakon odavanja počasti pjesniku i čitanja Avdinih stihova i stihova Avdinih prijatelja na mezarju “Ljuštak” u Puračiću, učesnici su se uputili ka prostorijama JU Javne biblioteke Lukavac gdje su nastavili sa obilježavanjem memorijala.

Nakon oficijelnog otvaranja memorijala otvorena je i izložba fotografija Adriane Pisk iz Slovenije “Misteriozni svijet maski”, izložba fotografija članova Grupe Lucido “Slike sahranjene u tijelima” i izložba umjetničkih slika nastalih tokom Likovne kolonije “Bistarac”.

U zavičajnoj sobi predstavljena su stvaralaštva sekcije “Kućne radinosti” i Kulturno-umjetničkog društva “Ozren” iz Krtove.

U programu posvećenom liku i djelu Avde Mujkića govorili su njegovi dugogodišnji prijatelji Jakub Subašić iz Zavidovića i Mehmed Đedović, književnik iz Kalesije.

Na kraju ovogodišnjeg memorijala predstavljene su dvije knjige autorice Dinke Redžić iz Slovenije, knjiga „Čovjek sa sjajem Une u očima-Amarildo Mulić“ i knjiga  “Stavovi bosanskohercegovačkih građana o poznavanju aktivnosti dijaspore u svijetu i samoj Bosni i Hercegovini”. 

 

[huge_it_video_player id=”233”]
 
Back To Top