skip to Main Content

Ramić sa mladima zasadio sadnice za Aleju sjećanja na žrtve genocida

U Nezuku je danas sadnjom 140 stabala započeta akcija obilježavanja rute Marša mira (Nezuk-Potočari) koja će nositi naziv Aleja sjećanja na žrtve genocida. Okupljenim u Nezuku su se obratili federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, načelnik Sapne Zudin Mahmutović, ali i predstavnici boračke populacije i porodica žrtava genocida.

„Danas sa ovog mjesta šaljemo poruku da ćemo nastaviti raditi kroz institucije na zaštiti sjećanja na žrtve srebreničkog genocida. Nastavit ćemo podržavati mlade ljude koji svake godine vrijedno rade na organizaciji Marša mira, kao što podržavamo sve one koji širom naše domovine, ali i izvan nje, neumorno djeluju na širenju istine o činjenicama, žrtvama i zločinu genocida koji je svoju najtamniju epizodu dočekao u Srebrenici 11. jula“, kazao je ministar Edin Ramić.

Ministar Ramić je iskazao zahvalnost što skupu prisustvuju borci 28. divizije, ali i porodice ubijenih, srebreničke majke i sestre, predstavnici udruženja i organizacija koje okupljaju povratnike u istočnu Bosnu.

„Ono što su borci Armije Republike Bosne i Hercegovine bili u ratu, srebreničke majke u vremenu kada se trebalo izboriti da Memorijalni centar u Potočarima, danas su ovi mladi i obrazovani ljudi, koji se vraćaju u svoja rodna mjesta, djeluju na napretku zajednice i svakog dana uče i rade na sebi. Danas u Nezuku vidim tu omladinu, vidimo one koji su garant našebudućnosti. Zato mi je čast biti sa njima i zakopati ovih prvih 140 sadnica – koji su jedna važna poruka žrtvama, ali i svima onima koji dolaze – da se nikada i nikome ne ponovi ono što je bošnjački narod preživio od 1992. do 1995. godine“, poručio je ministar Ramić.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”9” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”20” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”1” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”] 

 

 

 

 

Back To Top