skip to Main Content

Ramić na skupu bošnjačkih udruženja u Austriji

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u posjeti je Austriji, gdje će govoriti na Simpoziju Bošnjaka u Austriji „Jedinstvo nema alternativu“ o perspektivama daljeg organizovanja bh. građana u inostranstvu na podršci održivom povratku. Na skupu učestvuje 65 učesnika iz cijele Austrije koji predstavljaju 45 bošnjačkih udruženja u ovoj zemlji.

„Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je pokazala spremnost da okupi široki krug organizacija koje djeluju na podršci povratku, te je i ovaj događaj važan korak ka jednoj boljoj saradnji zvaničnih institucija sa našim udruženjima u inostranstvu. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u svim svojim projektima uvrstilo prijedloge moguće saradnje sa bh. udruženjima, a posebnu pažnju tu stavljamo na informisanje naših građana u inostranstvu o izmjenama propisa, o zaštiti statusnih prava, ali i o prilikama za investicije i podršku privrednom razvoju“, kazao je ministar Ramić.

„Godinama su naše ljude u Austriji, ali i širom Evrope i svijeta, posjećivali i od njih uvijek tražili nešto, finansijsku i materijalnu pomoć. Ja sam tu da pošaljem jednu drugačiju poruku, a to je da više ne tražimo ništa za sebe, već da Vas pozivamo da uradimo nešto zajedno. Pokrenimo konkretne aktivnosti na podizanju povratničkih zajednica, zapošljavanju i ulaganju koje će imati potporu institucija. Pored tog ekonomskog segmenta, sjetimo se i osnovnih problema sa kojima se povratnici suočavaju, zato podržimo političko i građansko organizovanje na zaštiti prava Bošnjaka-povratnika u RS-u. Bez naših građana u dijaspori teško da možemo postići iskorak i postati relevantni faktor u promjeni politika koje trenutno vladaju u ovom bh. entitetu. Zato, sa ovog mjesta mora ići poruka da biramo zajednički put i da od našeg cilja nećemo odustati, a to je naš povratak i opstanak“, poručio je ministar Ramić.

Pored ministra Ramića, na skupu govore predsjednik Islamske zajednice Austrije Esad Memić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice Mensur Pašalić, direktor Uprave za vjerske poslove u Rijasetu Nusret Avdibegović i šef Ureda za društvenu brigu Hamed Efendić.

Back To Top