skip to Main Content

Otpočeli Dani Genocida Bratunac 2017

U bratunačkom naselju Hranča u srijedu je 3. maja 2017. godine, učenjem tewhida šehidima, započela manifestacija Jedanaesti „Dani genocida u Bratuncu“, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima. U petnaest dana trajanja u svim bratunačkim naseljima će se kroz vjerski i kulturni program podsjetiti na krvave zločine iz 1992. godine.

Centralni događaj ove manifestacije, koja će trajati do sredine maja, jeste jedanaesta kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja ove godine, a na kojoj će, prema posljednjim informacijama, biti ukopano sedam žrtava. Današnji tewhid je proučen u mektebu u Hranči, uz prisustvo preko 100 preživjelih Bratunčana. Ovom događaju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

-Danas, četrnaesti put, otvaramo početak sjećanja na naše šehide. Simbolično to radimo 3. maja u Hranči učenjem tewhida za nevino ubijene šehide ovog mjesta, ali i nevino ubijene šehide Podrinja i BiH. Želimo da istrgnemo iz zaborava, a ustvari, da za naredne generacije odgajamo našu djecu, da ih više nikada njihove komšije ne prevare.

Naše komšije slave 25 godina od oslobađanja Bratunca, Zvornika, Vlasenice i ostalih gradova u ovom dijelu BiH. Zato, mi sebi moramo staviti kao zadatak da nam ovih dana ništa ne treba biti preče nego da ispratimo ove dane obilježavanja, – kazao je Elvir ef. Hodžić, glavni bratunački imam, navodeći da svako iz ovog grada treba bar jednom mjesečno da posjeti Šehidsko mezarje Veljaci, koje se nalazi u centru grada.

-Pozivam vas da se uozbiljimo, jer vrijeme curi i prolazi. Naš život također curi i prolazi. Bit ćemo pitani u šta smo ga utrošili. Imamo one tri knjige. Svoju ličnu koja nam je data i za to smo mi isključivo odgovorni. Ali ovu drugu knjigu džemata, knjigu zajednice, koliko smo u nju upisani? Onaj ko zna, ko je čuo i svojim očima vidio, nema veće dužnosti od toga da se dobrovoljno javi i da svjedoči ono što je vidio i ono što je čuo. Samo na takav način naša okupljanja imaju svrhu, – kazao je Hodžić.

Nakon tewhida i klanjanja podne namaza, preživjeli Bratučani su posjetili masovnu grobnicu Borkovac. Također, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod, u Bratuncu je promovisana knjiga „Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko)nacionalnih ideja“, autora Senaida Hadžića. Promotori knjige su bili Izet Šaborić i Sead Selimovića, a moderator Mehmed Pargan. I u narednim danima će biti upriličen niz aktivnosti kojim će biti obilježeno stradanje nedužnih bošnjačkih civila iz ovog podrinjskog mjesta.

Back To Top