skip to Main Content

Mr. Ramiz Salkić posjetio Tvornicu “Srebreničanka” u Srebrenici

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, posjetio je u srijedu 10. maja 2017. godine Tvornicu za proizvodnju pomfrita „Srebreničanka“ u Srebrenici, gdje je poručio da budućnost povratničkih zajednica u ovome entitetu ovisi o ekonomskom razvoju i investiranja u proizvodnju. Salkić se najprije sastao sa Dževadom Šahmanom, direktorom „Srebreničanke“ i njegovim saradnicima, koji su ga upoznali sa trenutnom situacijom i problemima u jedinoj tvornici za proizvodnju pomfrita u bivšoj Jugoslaviji. Domaćini su podsjetili da je ova višemilionska investicija realizovana zahvaljujući privrednicima iz Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine. Međutim, nakon godinu dana Menadžment Tvornice stigli su problemi u poslovaanju. Trenuto se u skladištima ove tvornice nalazi više od 100 tona gotovih proizvoda, koji čekaju plasman na tržište. Slab plasman je uzrokovao obustavu proizvodnje, a oko 40 uposlenika se trenutno nalazi kod svojih kuća, gdje čeka nastavak proizvodnje.

Direktor Šahman je istakao da se „Srebreničanka“ suočava sa ozbiljnim problemima vezanim za distribuciju i otkup, te da su tvornici neophodna značajna finansijska sredstva od nadležnih ministarstava, kako bi se stvorile mogućnosti za kupovinu kvalitetne sirovine i nastavak proizvodnje. Tvornica ima i druge finansijske obaveze, plaćanje dugovanja prema radnicima i elektrodistribuciji. .

Potpredsjednik Salkić je tokom razgovora sa Menadžmentom „Srebreničanke“ naglasio kako se mora posebna pažnja posvetiti otkupu proizvoda koji se proizvode na području bh. entiteta RS. Samo na takav način, poručio je on, povratnicima će se dugoročno pomoći na ovim prostorima.

-Budućnost opstanka Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS ovisi o ekonomskom razvoju, jačanju povratničkih porodica i povratničkih zajednica. Ovo je jedan od ispita za sve nas u Bosni i Hercegovini, da li zaista podržavamo povratak i da li smo spremni da pomognemo taj proces. Da li su nam važniji proizvodi iz Hrvatske, Srbije ili neke druge evropske zemlje, od proizvoda naših ljudi iz naše domovine? Ako neko želi pomoći Srebrenici, pored drugih vidova pomoći koji su svakako potrebni, ključno je da se kupuju proizvodi iz Srebrenice. Ljudima moramo omogućiti da rade i žive od svoga rada, kazao je Salkić. On je istakao da je Srebrenica izuzetno važno mjesto, te da se ne smije dozvoliti da tvornica za proizvodnju pomfrita ugasi, niti da bude na lošem glasu. Kazao je kako se u budućnosti trebaju realizovati projekti uzgoja krompira na ovom području, kako bi se kvalitetna sirovina otkupljivala od povratnika.

Back To Top