skip to Main Content

Ministar Ramić u obilasku trase Marša mira

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić obišao je danas trasu Marša mira koji kreće 8. jula iz Nezuka. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica cijelu godinu radi na projektima sanacije puteva na trasi Marša mira, ali i kroz druge aktivnosti doprinosi poboljšanju organizacije ovog događaja koji prethodi dženazi u Potočarima.
 
„Sanirali smo puteve na relacijama Jošanica-Redžići, Parlog-Dovište, Kajtazi-Krajinovići, Potkruške-Rahunići, Prokop-Kamenica, Ćetino Brdo-Kulina, privodimo kraju sanaciju na relaciji Nezuk-Debeljak i Nezuk-Crne Stijene-Baljovica. Sve su to rute od značaja za Marš mira, kako logistički tako i kao putevi koji su dijelom službene trase. Imali smo dobru saradnju sa lokalnim zajednicama i urađen je dobar posao. Danas smo sa UNDP-om razgovarali o realizovanim i budućim zajedničkim projektima. Važne aktivnosti su pred nama, vidimo koliko znači spajanje putnim pravcem povratničkih naselja Kamenica i Jošanica, to je samo poruka da moramo u ovom teškom mjesecu julu – sjećajući se svih žrtava genocida, razmišljati i raditi kako bi hrabrim povratncima, djeci onih koji su ubijeni, svima koji tek dolaze – stvorili uslove za dostojanstven život“, poručio je ministar Ramić.
 
„Želim pohvaliti rad Organizacionog odbora na pripremi obilježavanja godišnjice genocida i dženaze u Potočarima, ali i na svim pratećim aktivnostima. Posebno se želim zahvaliti brojnim volonterima, ljudima koji iz godine u godinu svojim doprinosom čine da genocid, žrtve genocida i ovaj prostor ne budu zaboravljeni. Nadam se da ćemo nastaviti raditi na poboljšanju uslova na trasi Marša mira, već smo započeli projekat Aleje sjećanja na žrtve genocida. Kada, ako Bog da, pronađemo sve nestale, te otklanjamo i posljednju dženazu u Potočarima, moramo učiniti sve da Srebrenica ne bude zaboravljena. Zato činimo sve da kroz Marš mira, obrazovanje novih generacija i rad sa međunarodnim i domaćim partnerima ostavimo trag i sačuvamo sjećanje na genocid“, zaključio je ministar Ramić.
 
Organizatori i raniji učesnici Marša mira smatraju da su uslovi za organizaciju ovogodišnjeg marša na znatno većem nivou nego ranijih godina. U sklopu posebnog programa Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je osiguralo podršku za markaciju puta, vodiče i razvojnu mobilnu aplikaciju koja će biti od velike pomoći za međunarodne učesnike kao i one koji ne poznaju teren.
 
Gledateljima  MIRTV HD EUROPA pripremamo reportažu. 
Back To Top