skip to Main Content

BZK “Preporod” Gračanica raspisuje Javni poziv

BZK „Preporod“ Gračanica, ove 2017.godine, izdati će svoj godišnjak (zbirku poezije, proze i likovnih radova) pod nazivom „Avlija“. Posljednja „Avlija“ izdata je prije skoro 10 godina, do kada je izlazila redovno godišnje, ali je finansijsko stanje našeg društva nažalost prekinulo taj kontinuitet. Ove godine „Avlija“ će izaći u svom punom kvalitetu i sjaju. Stoga pozivaju se svi autori neobjavljenih poetskih i proznih radova da prijave svoje radove. Javni poziv je otvoren od 18.07.- 20.08.2017.godine.

CILJEVI KONKURSA SU: – popularizacija pisane riječi; – afirmacija književnog stvaralaštva mladih pisaca; – prezentacija književnog stvaralaštva bh-dijaspore; – promocija vrijednih i značajnih djela i angažmana na polju kulture, umjetnosti i pisane riječi; – regionalna književna saradnja; – međunarodna kulturna saradnja.

Organizator manifestacije „BZK „Preporod“ Gračanica″ raspisuje:  JAVNI POZIV za prijavu radova i učešće u programu manifestacije, promocije zbirke poezije i proze „ Avlija“:

Uvjeti za prijavu:

I) OPĆI UVJETI: A) Autorski rad/radovi (pjesme i kratke priče) 1. da je rad autorsko djelo; 2. da rad nije javno objavljivan u bilo kojoj formi – štampano ili virtuelno; 3. da tekst ne sadrži vulgarizme; 4. da tekst nije uvrijedljivog sadržaja; 5. da rad zadovoljava temeljne estetske i umjetničke norme.  B) Broj i obim radova: a) poezija: maksimalno dvije pjesme / obim: bez ograničenja; b) kratka priča: maksimalno dvije priče /obim: do tri strane “A4” formata, do 2.000 riječi; Napomena: jedan autor može aplicirati sa maksimalno dva rada, i to: 1) dvije pjesme 2) dvije kratke priče. 3) jedna pjesma i jedna kratka priča C) Podaci o autoru: Uz radove autorica/autor navode podatke: 1. ime i prezime 2. datum I mjesto rođenja 3. kontakt adresa i telefon 4. kraća biografija 5. prigodna fotografija (nije obavezna).

II) KATEGORIJE A) lokalitet književnost BiH 2. književnost bosanskohercegovačke dijaspore 3. međunarodna književnost B) starosna dob 1. mladi autori: da su napunili17 godina; 2. slobodna kategorija C) mjesto boravka 1. književnost BiH: – da je autor teksta iz BiH; – da je tekst napisan na jednom od jezika govornog područja BiH. 2. Književnost iz dijaspore: – da je autor teksta porijeklom iz BiH; – da je tekst napisan na jednom od jezika govornog područja BiH. 3. Međunarodna književnost: – da je tekst preveden na jedan od jezika govornog područja BiH.  D) Izražajne forme – poezija (pjesma, poema); – proza (kratka priča).

III) RADOVE SLATI: – putem E-maila: jaksdz@gmail.com Javni poziv je otvoren do 20.08.2017. godine.

IV) SELEKCIJA RADOVA – Izbor prispjelih poetskih i proznih radova za uvrštavanje u zajedničku zbirku učesnika manifestacije vrši tročlani žiri u sastavu: Jakub Džafić, književnik-predsjednik, Zlata Purač- Nezirović, profesorica bosanskog jezika i književnosti-član, Džana Salihefendić, profesorica bosanskog jezika i književnosti-član. – Radovi autora koji ne zadovoljavaju uvjete javnog poziva neće biti razmotreni. Za izabrane radove predviđena su priznanja, uvrštavanje u tradicionalnu zajedničku zbirku i program književnih susreta koji će se održati na dan promocije zbirke u Gračanici. – Izabrani radovi se štampaju na bosanskom jeziku. – Promocija zbirke planira se krajem septembra ili početkom oktobra 2017.g. – Rezultati izbora biće objavljeni na web-stranici (www.akcijatv.net/) do 05.09.2017. god. Napomena: 1. Aplikacijom na ovaj javni poziv autori su saglasni da se njihovi aplicirani autorski radovi mogu objaviti u prigodnim zbirkama u izboru i izdanju organizatora manifestacije, na bosanskom jeziku. 2.Na web-stranici (www.akcijatv.net) evidentiraju se prispjele aplikacije. 3. Organizator manifestacije ne preuzima obavezu da prispjele radove objavi na web-stranici (www.akcijatv.net), već vrši odabir za prezentaciju. 4. Organizator raspolaže mogućnošću da reducira programske aktivnosti u slučaju ako blagovremeno ne obezbjedi adekvatnu podršku za realizaciju planiranih aktivnosti. 5. Dodatne informacije na tel.: 00387 61 874 093

Odabrana djela čitamo u programskim sadržajima MIRTV HD Europa.

Back To Top