skip to Main Content

Ministar Ramić: Trajno zbrinjavamo 813 raseljenih lica

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji sa predstavnicima 9 općina nastavilo sa realizacijom projekta zatvaranja kolektivnih centara pružanjem javnih stambenih rješenja ( CEB II ). U zgradi Vlade FBIH je izvršeno potpisivanje sporazuma sa načelnicima i resornim ministrima, a potpisivanju je prisustvovao i premijer Fadil Novalić koji je pozdravio transparentnost, efikasnost i dosadašnji napredak koji je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić napravio na putu trajnog stambenog zbrinjavanja raseljenih lica – korisnika alternativnog smještaja. Ukupna vrijednsot potpisanih Sporazuma iznosi oko 19 miliona KM.

„Ovaj projekat realizujemo uspješno u nekoliko općina u Federaciji, te je ovo samo nastavak. Cilj nam je trajno zbrinuti brojna raseljena lica i lica u stanju socijalne potrebe koja nemaju riješeno stambeno pitanje. Danas započinjemo saradnju sa općinama Foča-Ustikolina, Pale-Prača. Čelić, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Sapna, Lukavac i Donji Vakuf. Vrijednost ovih projekata je oko 18 942 000 konvertibilnih maraka, od čega su kreditna zaduženja oko 13 039 000 KM, a ostatak je doprinos općina kroz osiguranje zemljišta, dozvola te na druge načine“, kazao je ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
„Danas smo dogovorili osnove za izgradnju devet višestambenih objekata sa 227 stambenih jedinica te rekonstrukciju 13 objekata sa 36 stambenih jedinica. Ukupno će na ovaj način biti stambeno zbrinuto 813 lica. Hvala premijeru Novaliću, našim kreditorima iz Razvojne banke Vijeća Evrope, resornim kantonalnim ministrima i načelnicima općina, jer su pokazali u ovom procesu spremnost da zajedno radimo za interes i za dobro najugroženijih kategorija stanovništva. Uvjeren sam da ćemo do kraja 2018. godine već imati rezultate onoga što smo dogovorili danas“, zaključio je ministar Ramić.

 

[huge_it_video_player id=”265”]
Back To Top