skip to Main Content

Salkić: Zahtjevamo potpunu ravnopravnost djece!

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, razgovarao je u ponedjeljak 11. septembra 2017. godine sa Bošnjacima Vlasenice, roditeljima djece koja pohađaju Osnovnu školu „Vuk Karadžić“. Tokom sastanka iskazao je punu podršku u njihovoj borbi za raznopravnost u obrazovnom sistemu, te ih pozvao da svoja prava ostvaruju kroz institucije sistema, koji ima obavezu da svim građanima osigura ista prava i ravnopravan tretman.

Nakon što je upoznat sa detaljima incidenta koji se desio u ovoj školi, kada je pravoslavni sveštenik tokom nastave objašnjavajući učenicima način krštenja, povrijedio vjerska osjećanja ovdašnjih muslimana i njihove djece koju je pozvao da se prekrste, potpredsjednik Salkić je posjetio školu i razgovarao sa direktoricom Dankom Kezunović. U njegovoj pratnji bili su Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Hasan Topalović, odbornik u SO Vlasenica i Nurdin Grahić, glavni imam Medžlisa IZ Vlasenica. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka potpredsjednik Salkić dao je izjavu za medije:

-Potpuno je neprihvatljivo da djeca Bošnjaka budu izlagana ovakvoj vrsti pritisaka, pogotovo što se to dešava tokom nastave u školama. Tokom razgovora sa direktoricom Kezunović dobio sam uvjeravanja da se radi o nesporazumu, te da je školsko osoblje spremno na saradnju kako bi se nesporazumi otklonili, a negativne posljedice nedavnog incidenta što prije otklonile. Složili smo se da diskriminacija nije nikome u interesu. Zajedno smo posjetili djecu na nastavi, razgovarali s njima i poslali zajedničku poruku da želimo živjeti zajedno, u toleranciji i razumijevanju. Sva djeca u ovoj školi, u ovome entitetu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini moraju imati ista prava. Da bi se to desilo moramo praviti odlučne korake, trebamo vjersku ikonografiju izmjestiti iz škola.

Direktorica Kezunović će u narednim danima održati sastanak sa predstavnicima roditelja i razgovarati o ovim problemima, te im uputiti izvinjenje za neugodnosti koje su njihova djeca doživjela. Nadam se da će se to desiti što prije i da ćemo svi zajedno nastaviti da gradimo ambijent suživota ovdje u Vlasenici i dobrih odnosa u školi. Također, moram kazati da Bošnjaci u Vlasenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini nastavljaju svoju borbu, tražeći pravo na bosanski jezik. Uvjereni smo da se tu radi o civilizacijskoj i ljudskoj normi. Na posljednjem popisu se više od 51 posto ljudi izjasnilo da govori bosanskim jezikom i neprihvatljivo je da se u jednom dijelu ove zemlje to negira, kazao je potpredsjednik Salkić.

Nakon razgovora sa djecom, nastavnicima i direktoricom Kezunović, Salkić se na času demokratije družio sa učenicima, te im podijelio slatkiše.

Back To Top