skip to Main Content

Ministar Ramić u Zvorniku: Gradimo salu za 145 povratničke djece

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je obišao povratnička mjesta Križeviće i Grbavce na području Zvornika. Posjeti je prisustvovao i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predsjednik Gradske skupštine Mersad Mehmedović. Prilikom posjete je ozvaničen početak izgradnje fiskulturne dvorane za 145 učenika povratnika u OŠ „Desanka Maksimović“.

 „Križevići su najveća povratnička zajednica u Podrinju, jedan od primjera održivog razvoja i izgradnje, a posebno zbog činjenice da ovdje imamo mlade porodice, svake godine imamo cijele razrede đaka-povratnika, zajednica raste. Nakon godina obećanja,  danas mi konačno pokrećemo finansiranje gradnje grubih radova na sportskoj sali, te činimo sve da se i druge institucije pokrenu i podrže ovaj projekat“, kazao je ministar Ramić.

 U Mjesnoj zajednici Grbavci uručena je kabinetska oprema za područnu školu u kojoj nastavu pohađaju djeca Bošnjaka i Srba. Ministar Ramić je kazao da je važno da se u poboljšanju kvalitete nastave ne gleda iz koje zajednice đaci dolaze, jer sva djeca trebaju biti jednako važno i institucijama u Sarajevu, ali i institucijama u Banjoj Luci.

 „Mi iz povratničkih zajednica u entitetu Republika Srpska šaljemo jasnu poruku i pružamo ruku dijaloga. Za nas nema podjele među djecom i nastavit ćemo sa borbom da svi đaci budu ravnopravni, da svi imaju pristup kvalitetnom obrazovanju. U tom procesu mi ćemo tražiti partnere i saradnike među nastavnicima, roditeljima i institucijama, te ćemo raditi na punoj integraciji u kojoj vlasti RS-a moraju priznati temeljna prava na pristup obrazovanju bez diskriminacije, priznavanje bosanskog jezika i osiguranje jednakog tretmana za sve škole bez obzira na etničku strukturu đaka“, zaključio je ministar Ramić.

 Prilikom posjete ministra Ramića potpisani su ugovori za saniranje klizišta u mjestu Sjenokos u iznosu od 40.000 KM te asfaltiranje puta u Grbavcima u iznosu od 50.000 KM.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”28” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”20” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”0” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”]
Back To Top