skip to Main Content

Ramić: Bosanske snage ne smiju odustati od RS-a

Povodom objave pokreta “Odgovor” o odbacivanju ideje zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u entitetu Republika Srpska reagirao je Edin Ramić, potpredsjednik SDA i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

“Od pokretanja ove inicijative, pa sve do danas, SDA je odlučno bila za zajednički nastup. Jedinstvo bosanskih snaga u entitetu RS nije stvar predizborne koalicije već egzistencijalna potreba povratnika i države BiH. Presudno je da svi budemo spremni na kompromis, jer ovo nam je jedinstvena šansa da budemo presudna snaga”, kazao je Ramić.

Dodao je da “za razliku od drugih, SDA može i samostalno ući u Narodnu skupštinu RS-a, ali ovdje se radi o interesu države, gdje bi zajednički nastup donio veću moć bloku bosanskih snaga”.

“Ne želim vjerovati da će pojedini politički subjekti, radi izbornog rezultata u Federaciji propustiti ovu historijsku šansu. Lako je u FBiH izglasati Transportnu zajednicu ili MAP, ali šta će biti s RS-om? Svaka poslanička ruka u NSRS znači za nas možda i više nego deset u Federalnom parlamentu. Svjedočimo neviđenoj političkoj polarizaciji u RS-u, između snaga režima i opozicije. Egzistencijalna potreba povratnika i države je da se nametnemo kao treći blok koji presuđuje, kako su to uradili Bošnjaci i Albanci u Makedoniji gdje su dali manjinski ali presudan glas za evropski i NATO put”, dodao je.

Ramić je dodao da lični animoziteti ili dnevnopolitički obračuni u strateške odluke o zajedničkom nastupu predstavljaju indikator koji ne ohrabruje.

“Da se u SDA ljutimo svaki put kada nas napadaju iznoseći neistine i mi bismo bili protiv zajedničkog nastupa i sigurno bismo tada donijeli lošu odluku. Čak ne bismo imali ni ličnu satisfakciju, jer kad je država na gubitku onda je svako od nas na gubitku. Šta znači koji glas više za stranku, ako je to izgubljen mandat i glas manje za državu”, dodao je.

“Ostaje gorak okus, jer jednu šansu smo već propustili, kada je 2014. tada vladajući SDP odlučio nastupiti samostalno, čime je od bosanskog bloka Domovina otkinuo 12,5 hiljada glasova, što mu nije bilo dovoljno ni za jedan mandat, a da se išlo zajednički Domovina bi sa tim glasovima dobila još dva mandata, ukupno sedam. Podsjećam da je SDA tada bila opozicija, i ni nama tada nije bilo u stranačkom interesu da idemo u predizbornu koaliciju sa vladajućom strankom SDP, ali smo, za razliku od njih, ušli u Domovinu jer je to bio interes države. Povratnici, kao i svi bosanski patrioti, ne očekuju ništa više, ali ni manje od toga i ovaj put, i štagod se desi, borit ćemo i svijetla obraza izaći pred narod”, dodao je.

Back To Top