skip to Main Content

Timovi za spašavanje uspješno izveli današnje vježbe

Od ranih jutarnjih časova, danas su trajale aktivnosti praktičnog dijela civilne NATO terenske vježbe “BOSNA I HERCEGOVINA 2017”. Cilj vježbe je efikasnija saradnja u hitnim situacijama te jačanje sposobnosti struktura civilne zaštite u BiH, a odvija se na 8 lokacija u okolini Tuzle, na kojima su raspoređeni timovi za spašavanje iz 34 zemlje.

Prema riječima koordinatora timova za spašavanje na vodi, Boruta Horvata broj timova koji učestvuju i lokacije koje su pripremljene za spašavanje na vodi i pod vodom je zaista impresivan i zbog veličine i broja učesnika. “Učestvujem od 2008. godine u svim NATO i EU terenskim vježbama i do sada nisam bio na vježbi gdje je učestvovalo 14 timova za spašavanje na vodi i pod vodom, što je daleko više timova, u poređenju sa tim vježbama gdje smo imali najviše tri do četiri tima.  Čak i prije početka praktičnog djela vježbe naš cilj je ostvaren jer smo imali dobru koordinaciju, timovi se međusobno pomažu, dijele opremu, odnosno ostvarili smo međusobnu saradnju”, rekao je Horvat.

Današnje vježbe odvijaju se na lokalitetima jezera Modrac, fabrike Guming, rijeke Oskove i naftnih terminala u Živinicama, a scenario uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ”BOSNA I HERCEGOVINA 2017” je okupila oko 1300 učesnika iz 34 zemlje i ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”30” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”20” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”0” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”] 

 

Back To Top