skip to Main Content

FMROI: ​Navodi o dodjeli sredstava Ćesiru i Brankoviću nisu istiniti

Povodom navoda u javnosti, Federalno ministarstvo raseljenih osoba obavještava javnost da je riječ o neistinitim navodima, te da firmama “Saraj inžinjering” i “Bosnaplast” nisu dodijeljena sredstva u iznosu 418.250 KM (489.352 KM sa PDV-om).

 Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nije dodijelilo 371.250 KM firmi “Bosnaplast” u vlasništvu Huse Ćesira. Ministarstvo generalno ne provodi praksu dodjele sredstava, kroz grantove, u svrhu podrške firmama iz Kantona Sarajevo. Ukupan iznos realiziranih ugovora između Ministarstva i “Bosnaplasta” iznosi 7.875 KM, koliko je uplaćeno za nabavku četiri plastenika (tri od 100m2 i jedan od 50m2) za potrebe povratničke populacije.

  Federalno ministarstvo raseljenih osoba izbjeglica također nije dodijelilo ni 47.000 KM bez PDV-a firmi “Saraj inžinjering” u vlasništvu Nedžada Brankovića. U sklopu projekta CEB II, koji finansira Razvojna banka Vijeća Evrope, a gdje je Ministarstvo u ulozi implementatora, proveden je Otvoreni postupak javne nabavke za idejne i glavne projekte za izgradnju stambenih objekata u Goraždu u kojima će biti stambeno zbrinuti raseljene osobe koje žive u kolektivnim centrima. Po prethodno utvrđenom kriteriju najniže cijene, izabran je konzorcij Saraj inžinjering d.o.o. i Diwanx d.o.o. kao najpovoljniji ponuđač za ponudu od 33.345 KM i 21.645 KM sa PDV-om.

Prema obavezama projektne procedure, Ministarstvo je dostavljalo svu dokumentaciju o izboru ponuđača finansijeru projekta CEB Banci koja je dala sve potrebne saglasnosti, a dokumentacija je poslana i svim ostalim izvođačima i u ostavljenom žalbenom roku nije stigla niti jedna žalba, navode iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Back To Top