skip to Main Content

Ambasada SAD-a u BiH: Odluka nije u nadležnosti NSRS

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o vojnoj neutralnosti nije u okvirima nadležnosti Parlamenta Republike Srpske, saopšteno iz ambasade SAD u BiH.

Prema Dejtonskom sporazumu, spoljna politika je u isključivoj nadležnosti državnih institucija – istakli su danas iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH povodom jučerašnjeg usvajanja Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenja vojne neutralnosti Republike Srpske.

Istakli su da je članstvo u NATO-u svakako pitanje iz oblasti spoljne politike i odbrane, kao i to da su relevantne odluke u vezi s NATO integracijama BiH već donesene od nadležnih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Takođe, dodali su da bi se bilo kakav budući dijalog o ovom pitanju trebao odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou.

Poručili su da su evroatlanske integracije najbolji način da se u BiH obezbijedi sigurnost, stabilnost i prosperitet, prenijele su agencije.

Odluke u vezi pristupanja NATO savezu donio je bivši član u Predsjedništvu BiH iz Republike Srpske  Nebojša Radmanović (SNSD), koji je kao predsjedavajući kolektivnog šefa države uputio pismo Briselu kako BiH treba da bude u sastavu tog vojnog saveza.

Back To Top