skip to Main Content

SDA BiH oštro osudila usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a usvojena od strane Narodne skupštine tog entiteta predstavlja novo flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH. Pitanje vanjske politike, odbrane i integracija u toj oblasti je isključivo državno pitanje. Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i biće osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima, ali ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji.

BiH je okončala proces reforme odbrane u periodu 2002-2006. i u tome su učestvovali predstavnici entiteta.  U okviru te reforme usvojen je Zakon o odbrani BiH za koji su glasali svi zastupnici, uključujući i zastupnike iz SNSD. Tim Zakonon jasno je propisan integracijski NATO put BiH.

Predsjedništvo BiH je,kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su učestvovali predstavnici entiteta RS. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS je potpisao zahtjev za prijem BiH za akcioni plan za članstvo BiH u NATO savez.  Stavka iz tzv.Rezolucije o vezivanju integracijskih procesa sa drugom državom-Srbijom je protivustavna i protivdejtonska i govori o namjerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH.

Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavilo teško ekonomsko stanje u tom entitetu.

Ovo je istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da RS nastavlja da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački faktor na Zapadnom Balkanu  što svakako zahtijeva odlučnu reakciju, poručuju iz SDA BiH.

Back To Top