skip to Main Content

SDP: Dodikovo prikrivanje referendumskog fijaska rezolucijom

“Očigledno je da je Milorad Dodik, prikrivajući fijasko oko raspisivanja i otkazivanja referenduma, populističkom retorikom, bez ikakvog ustavnog pokrića, krenuo sa preuranjenom predizbornom pričom”, saopćeno je iz SDPBiH. 

Kako se navodi u saopćenju za javnost ove stranke, predsjednik RS-a trebao bi se baviti rješavanjima problema običnih građana, kao što je činjenica da sela i gradovi u RS-u, pa i u cijeloj BiH ostaju prazni, a umjesto toga, “Dodik rezolucijama i referendumima građanima zamazuje oči”.

Podsjetili su da je upravo podrška Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bila presudna u reformi Oružanih snaga BiH, kod ukidanja entitetskih ministarstava odbrane te dosad učinjenim koracima prema članstvu u NATO-u.

“Dijelovi rezolucije u kojima je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status, pa i vojni, koordinira sa Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma, također nemaju nikakav ustavni osnov. Iako se zaklinje u Dejtonski sporazum onda kada mu odgovara, ovom rezolucijom Dodik i NSRS njegov Aneks 1 direktno krše”, istaknuto je iz SDP-a. 

Osim toga, napominju da je u članu 84. Ustava BiH jasno naznačeno da ustavne i zakonske nadležnosti i aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO jedino mogu provoditi Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i ostali subjekti državne odbrane te da entiteti nemaju nikakvu nadležnost. S tim u vezi, naglašavaju da ovaj član jasno govori kako je ulazak BiH u NATO ustavna i zakonska obaveza, a ne političko opredjeljenje, čega su u SNSD-u vrlo dobro svjesni. 

“Ukoliko se ovakva odluka ne bi mogla usaglasiti u državnim institucijama, onda su građani ti koji bi na referendumu na prostoru cijele BiH donijeli konačnu odluku o tome. Upravo ovo izaziva najveći strah kod Dodika, koji je svjestan da su, minimalno, dvije trećine građana BiH za integracije u NATO, ali i za integraciju BiH u Evropsku uniju”, poručili su iz SDPBiH.

Back To Top