skip to Main Content

Ramić i Čordaš otvorili put za povratnike u Vlasenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš otvorili su danas u Vlasenici novoizgrađeniput dužine od 1,5 kilometara koji povezuje bošnjačke povratničke zajednice u selima Mršići, Šadići, Pijuci i Cerska, na dionici Vlasenica – Cikotska Rijeka.

Svečanom otvaranju puta, pored ministara Ramića i Čordaša, prisustvovali su i šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović, načelnik Općine Vlasenica Miroslav Kraljević, kao i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica. 

“Ova putna komunikacija izgrađena je na zahtjev bošnjačke povratničke zajednice, a sa finansijskim učešćem oba entitetska ministarstva ali i lokalnih vlasti. To je rezultat sastanka koji smo održali sa načelnikom Opštine, a zbog čega su neki i negodovali, valjda želeći da Opština Vlasenica ne troši novac na projekte za Bošnjake. Mršići, Šadići, Pijuci i Cerska sada imaju nov put, koji je finansirala i Opština Vlasenica. To nam je važno ne samo zbog samog puta, već i zbog toga da stvaramo atmosferu u kojoj će lokalne vlasti u Vlasenici uvažavati činjenicu da su bošnjački povratnici ravnopravni članovi zajedbice, koji žive tu, plaćaju porez, pune budžet vlasti, i imaju svoja prava koja vlast mora poštovati”, kazao je Ramić.

Gradnja ovog puta je finansirana sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u iznosu od 50%, dok su preostalih 50% sredstava osigurali Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, te Općina Vlasenica.

“Bošnjaci su se vratili, nakon što su preživjeli sistemski progon i zločine, a sada grade život i suživot i budućnost svoje djece u ovim krajevima. Povratničke zajednice trebaju biti legitiman dio šire zajednice, a ne da budu posmatrane kao neželjeno strano tijelo. Nekada je bilo nezamislivo da institucije RS-a finansiraju projekte važne za povratak Bošnjaka, a sada nam je važno da imamo što više zajedničkih projekata, i tome će Federalno ministarstvo raseljenih ostati posvećeno”, kazao je ministar Ramić.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović, koji je prisustvovao svečanom otvaranju kao i predstavnik lokalne povratničke zajednice, kazao je da ovaj put predstavlja značajan projekat za vlaseničke povratnike.

Ministar Ramić je posjetio i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica, gdje se sastao sa predstavnicima bošnjačke povratničke zajednice sa kojima je razgovarao o mogućnostima za buduće projekte na ovom području.

 

Back To Top