skip to Main Content

Ramić: Zahtijevamo sigurnost za Nedžada Hercegliju

Povodom prijetnji smrću povratniku u selo Bjelogorci u Rogatici Nedžadu Hercegliji upućenih od strane mještana srpske nacionalnosti, te napada u vidu trovanja njegove stoke, reagirao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

 “Osuđujemo prijetnje smrću upućene povratniku Nedžadu Hercegliji i tražimo od nadležnih organa da ih procesuiraju i garantuju sigurnost Hercegliji. On je prijavio sve policiji, a iz policije mu je potvrđemo da su mu tri krave, koje su na kraju uginule, otrovale srpske komšije od kojih je i dobio prijetnje. To je direktan napad na ono od čega on kao poljoprivrednik živi, i jasna poruka toj jedinoj bošnjačkoj povratničkoj kući u Bjelogorcima da napusti svoju djedovinu da bi neki mogli sami živjeti u moralnoj i svakoj drugoj bijedi. Ti neki misle da su i dalje 90-te, ali moraju znati da nije tako. Neka se urazume i neka prestanu mrziti svoje komšije Bošnjake i htjeti im nanijeti zlo – to bih im poručio”, kazao je Ramić.

Dodao je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, odmah po saznanju o incidentu, kontaktiralo povratnika Hercegliju, te mu je upućena poruka podrške i solidarnosti i da će mu Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pomoći da obnovi stočni fond i dodatno opremi gazdinstvo, te insistirati na zaštiti njegove lične sigurnosti.

 “To je najmanje što možemo učiniti nakon ovog gnusnog čina napada na imovinu koja znači život i opstanak. Svako ko posjećuje povratničke zajednice zna šta znači poljoprivreda za mnoge među njima. Više od hiljadu krava koje smo podijelili još uvijek su osnovni izvor prihoda mnogim povratnicima, i Nedžad će dobiti ponovo svoje. Mi ćemo mu pomoći da obnovi stočni fond, ali važno je međutim da i organi RS-a u skladu utvrde štetu i da je nadoknadi i onaj ko ju je uzrokovao, po principu odgovornosti. Važno je i da se u ovakvim slučajevima odmah u korijenu zaustavi širenje atmosfere straha, i da kao država stanemo u zaštitu povratnika, da se građanima garantuje imovina i sigurnost, posebno od nacionalno motivisanih zločina. Na tim slučajevima država pokazuje postoji li i hoće li i može opstati. A mi ćemo čvrsto pokazati u ovom slučaju da postoji i da će se neprijatelji ove države umoriti, jer mi se nećemo umoriti”, zaključio je Ramić.

Back To Top