skip to Main Content

Dogs Trust obilježava petu godišnjicu u BiH

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je u utorak, 14.11.2017. godine u Hotelu Evropa u Sarajevu, upriličilo prijem u povodu obilježavanja pete godišnjice svog djelovanja u BiH, a uz prisustvo brojnih zvanica iz međunarodne zajednice, lokalnih vlasti, partnera i prijatelja, te visokih predstavnika Fondacije i članova tima Predstavništva.

U proteklih pet godina Fondacija putem svog Predstavništva finansira, koordinira te uz lokalne partnere provodi brojne programe koji značajno podupiru zakonski, efikasni, samoodrživi i humani Sistem za upravljanje populacijom pasa, i to u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu, Kantonu 10, Tuzlanskom kantonu, gradu Banja Luka, te Romanijsko-zvorničkoj regiji.

Za provođenje svojih programe (program usavršavanja veterinarskih stručnjaka, program masovne sterilizacije napuštenih, te besplatne sterilizacije vlasničkih pasa, program edukacije školske djece, program obuke pasa Škola za pse, program edukacije javnosti i podizanja svijesti) Fondacija je do sada uložila blizu 20 miliona konvertibilnih maraka.

Ipak, centralni događaj prijema bilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Općine Ilidža i Fondacije Dogs Trust, a vezano za provedbu vrijednog i društveno korisnog projekta uspostavljanja Dogs Trust Centra za udomljavanje pasa koji bi trebalo da bude izgrađen na teritoriji ove općine.

Memorandumom kojeg su potpisali Izvršni direktor Fondacije, Adrian Burder, i načelnik općine Ilidža, Senaid Memić,  definirane su smjernice za dalje aktivnosti u pravcu uspostave prvog Dogs Trust Centra za udomljavanje izvan Velike Britanije i Irske – upravo na teritoriji općine Ilidža. U ovom procesu Fondacija Dogs Trust bi u potpunosti finansirala izgradnju, opremanje i rad ovog jedinstvenog Centra, dok je općina spremna Fondaciji bez naknade privremeno ustupiti pogodno zemljište na korištenje na najduži dozvoljeni zakonski period, te za ovaj projekat osigurati sve neophodne dozvole i priključke.

Pored toga što bi svojim radom Centar kvalitetno udomio brojne pse, te tako pomogao humanom rješavanju problema napuštenih pasa, cjelokupan projekat bi bio i od visoke vrijednosti za zajednicu – za općinu, kanton ali i cijelu BiH. Kao i dosadašnji Dogs Trust programi, ali još značajnije, i ovaj projekat bi pomogao i lokalnu ekonomiju, jer bi izgradnju i opremanje Centra u vrijednosti oko 20 miliona KM, kao i redovno održavanje, izvodili lokalni dobavljači i firme, dok bi u Centru bi bilo otvoreno oko 40 novih radnih mjesta.

S obzirom na to da je uspostava Centra za udomljavanje dugotrajniji proces, Predstavništvo u narednih nekoliko mjeseci pokreće još jedan način podrške kroz Program Fostering udomljavanja pasa koji će provoditi uz učešće privremenih vlasnika – volontera, a uz puno finansiranje i koordiniranje Predstavništva.

Gostima prijema su se obratili Ambasador Velike Britanije u BiH, Edward Ferguson koji je bio i ko-domaćin događaja, Šef Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH, Anel Bećirović, Izvršni direktor Fondacije, Adrian Burder, te načelnik općine Ilidža, Senaid Memić.

Na kraju radnog dijela prijema, izveden je i zabavni, kratki igrokaz sa psom obučenim u Dogs Trust Školi za pse!

U skladu sa svojim resursima, te spremnošću lokalnih vlasti za zakonski i sistemski pristup, Predstavništvo planira svoje programe širiti i dalje.

Vjerujemo da lokalne vlasti mogu imati značajne koristi od programa koje u potpunosti finansiramo, te time ne samo doći do trajnog, zakonskog, humanog i održivog rješenja problema napuštenih pasa, već i znatno smanjiti sredstva koja bi inače za ovu svrhu morali izdvajati iz budžeta.

Više o programima, rezultatima, ulaganjima i prilikama za saradnju pogledajte na www.dogstrust.ba/infografika

Back To Top