skip to Main Content

Ramić: Alejom sjećanja na žrtve genocida čuvamo istinu

Danas su u Nezuku, na području općine Sapna, zasađene 142 nove sadnice u Aleji sjećanja na žrtve genocida. Riječ je o projektu, koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu i općinskim vlastima. Današnjem događaju su prisustvovali i srednjoškolci iz Sapne, koji su učestvovali u sadnji u okviru Aleje.
 
Cilj projekta je obilježavanje trase kojom svake godine prolaze učesnici Marša mira u znak sjećanja na proboj preživjelih Srebreničana u julu 1995. godine i na hiljade ubijenih Bošnjaka koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije.
 
“Ovo je dugoročni projekat od monumentalnog memorijalnog značaja. Riječ je o aleji, koja će se, kada bude završena, prostirati dužinom cijelog puta Marša mira, i predstavljat će najveću aleju u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je na dostojanstven način obilježiti put Marša mira, kao manifestaciju od najvećeg značaja u kulturi sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima”, kazao je ovim povodom federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
 
Ministar Ramić je dodao da je “današnjom presudom Ratku Mladiću Haški tribunal potvrdio pravnu istinu o genocidu u Srebrenici, koju poštuje i priznaje sav civilizirani svijet, a naša je zadaća da čuvamo sjećanje na genocid nad Bošnjacima, između ostalog i ovom Alejom, i da brigu o tome ostavimo u amanet i generacijama koje dolaze”.
 
Prve sadnice su zasađene u aprilu ove godine, a ovom sadnjom Aleja je sada produžena za 400 novih metara, čime je dovršena njena federalna trasa, dok će na proljeće biti nastavljena sadnja i na području RS-a.
  
Uz nadzor stručnjaka Javnog preduzeća Šume Tuzlanskog kantona, Općina Sapna je organizovala kopanje i zagrtanje sadnica.
 
“Kao lokalna zajednica mi smo dali svoj doprinos, i čast nam je bila učestvovati u ovom projektu. Marš mira je već prepoznat kao manifestacija od međunarodnog značaja, u kojoj učestvuju gosti diljem Evrope, a mi kao lokalne zajednice smo njihovi domaćini, a samim time i domaćini pravde i istine, te je na nama posebna odgovornost da doprinesemo ovakvim projektima”, kazao je načelnik Sapne Zudin Mahmutović.

Back To Top