skip to Main Content

Tuzlanski mališani kreiraju svemirsko odijelo

Mladi pacijenti će u četvrtak putem Skype-a razgovarat sa astronauticom Nicole Stott dok slikaju radove koji će biti korišteni za pričvršćivanje na repliku od strane izvođača NASA svemirskog odijela.

Mališani odjela hematologije i onkologije na UKC-u Tuzla, naslikat će svoje radove uz pomoć umjetnice Edine Selesković, koji će potom biti prikazani na replici svemirskog odjela zajedno sa radovima djece oboljele od raka širom svijeta. ILC Dover koji izrađuje NASA odijela, pričvrstiti će dječije radove na predivnu repliku nazvanu EXPLORATION (Istraživanje). Ovo će biti četvrta serija umjetničkih svemirskih odijela uključujući serije NADA, HRABROST I UJEDINJENOST. Mališani će također bojiti umjetničke razglednice i poruke a koje će biti poslane astronautima Internacionalne Svemirske Stanice (International Space Station/ ISS) kao dio međunarodne kompilacije elektronskih umjetničkih radova.

Projekat umjetničkog svemirskog odijela ima za cilj podizanje globalne svijesti o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću. Također, projekat pruža priliku mladim pacijentima oboljelim od raka da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko Zemlje te, bivaju prikazani u Svemirskom Centru Huston koji je ujedno i centar za posjetitelje te globalne forume a sve sa misijom širenja inspirativnih poruka nade, hrabrosti i ujedinjenja djece i porodica širom svijeta.

Ovim radovima povezana su tri velika inspirativna projekta- Art Space Suit pod podrškom NASA , Projekt Postcard umjetnice Marie Lanas te projekat Think Freedom BH umjetnice Edine Selesković.

Back To Top