skip to Main Content

Ministar Ramić otvorio obnovljeni dom Preporoda u Kopačima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić otvorio je danas novu zgradu Bošnjačke zajednice kulture Preporod u povratničkom selu Kopači, koje pripada opštini Novo Goražde (RS).
 
Objekat je rekonstruisan sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a osim ministra Ramića svečanom otvaranju je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević.
 
“Drago mi je što danas otvaramo dom kulture ovdje u Kopačima. Dva su posebna razloga za to. Prvo što ovim dokazujemo našu opredijeljenost za ravnomjeran razvoj, te ulaganja i u one ‘manje’ povratničke zajednice i općine, koje su na margini. Važan nam je svaki pedalj ove zemlje, svako selo i svaka povratnička zajednica”, kazao je Ramić.
 
Dodao je da je “druga važna dimenzija to što se otvara objekat od kulturnog značaja”.
 
“Obično oni koji ne posjećuju povratničke zajednice zamišljaju povratnike samo u kontekstu poljoprivrede što je reducirana predstava. Život u povratničkim zajednicama ima šire potrebe, pa i kulturne i druge koje čine socijalnu dinamiku. Vidjeli smo to, kao i značaj domova kulture, kada su u njima nedavno povratnička udruženja organizovala proslavu Dana dana državnosti širom i ovog bh. entiteta, što su aktivnosti koje će uvijek naići na naše odobravanje i konkretnu podršku”, kazao je Ramić.
 
Prilikom današnje posjete ministar Ramić je otvorio i novi put u povrantičkom selu Mašići na području ove opštine, čije je asfaltiranje finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a sastao se i sa načelnicom Opštine Novo Goražde Milom Petković, sa kojom je razgovarao o mogućnostima saradnje na projektima od koristi za povratnike.
 
Predsjednik Skupštine opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević kazao je kako povratnička zajednica uvažava pažnju i konkretnu podršku od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Back To Top