skip to Main Content

Proruska vlast danas obilježava neustavni Dan RS-a

Danas je proruska vlast u manjem bh entitetu na Trgu Krajine obilježila Dan RS-a uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je neustavan. Ustavni sud BiH 2015. godine utvrdio je da je 9. januar kao praznik neustavan, jer je diskriminatorski prema građanima tog bh. entiteta koji nisu Srbi.

Pored poslušnika trenutne vlasti koju predvodi Milorad Dodik na obilježavanje došli su niži činovnici vlasti iz Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane.

Vučić je u čestitki koju je poslao Dodiku naveo da će “Srbijа uvek biti uz Republiku Srpsku, pružаjući joj iskrenu i nesebičnu podršku i negujući ekonomske i nerаskidive kulturne i duhovne veze”, te poželio Republici Srpskoj postojаnost i dugovečnost”.

Dodik je danas, na Dan RS, bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dodijelio orden “za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, RS i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju RS”. Nikolić je, pak, kazao kako su za jednog predsjednika Srbije dva najveća izazova RS i Kosovo.

Tokom dana Dodik će se sastati i sa predsjednikom Južne  Osetije Anatolijom Bibilovim, te će tom prilikom razmatrati uspostavu prijateljskih odnosa između ove dvije regije.

Back To Top