skip to Main Content

Tuzla: Sevdalinka uskoro na UNESCO-voj listi

Održana konferencija na temu – „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“, pod pokroviteljstvom Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-m.

Organizator konferencije „Udruženje muzičkih umjetnika“ na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku, te pomogne u promociji sopstvene inicijative za uvrštavanje pjesme sevdalinke na ovu vrijednu UNESCO listu. Na skupu su se prisutnima obratili najeminentniji stručnjaci koji se bave sevdalinkom, da li kroz način muzičkog, poetskog ili obrazovnog značaja, te članovi Državne komisije za saradnju sa UNESCO –m. Prije same konferencije sa početkom u 12 sati, u Galeriji BKC-a,upriličena je i izložba „Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja“, koju su otvorili predstavnici grada Tuzla. Na izložbi su predstavljeni najzanimljiviji, kako umjetnički tako i drugi radovi sa područja Tuzlanskog kantona koji svoje izvorište imaju u pjesmi sevdalinci.

 

[huge_it_video_player id=”335”]

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”61” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”20” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”0” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”] 

Back To Top