skip to Main Content

Gračanica dobila novu Avliju ( Video)

Umjetnost je nevidljiva veza koja spaja ljude.

Upravo ova teza je ono što razlikuje šesti broj „Avlije“ u odnosu na prethodne. Od svog prvog broja „Avlija“ je imala zadatak da širi sve vidove umjetnosti. Slikom i riječju svjedočila je prvenstveno o aktivnostima članova BZK „Preporod“ Gračanica. Ovaj put sa sigurnošću možemo ustanoviti: „Avlija“ nosi međunarodni karakter.

Naime, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ općinsko društvo Gračanica, u saradnji sa portalom Akcija Online, otvorila je i realizirala književni konkurs, na kojem su pravo učešća, u kategoriji lokalitet, imali svi književnici iz BiH, književnici bosanskohercegovačke dijaspore, književnici iz nama susjednih država, odnosno, svi oni čiji je tekst napisan ili preveden na jedan od jezika govornog područja Bosne i Hercegovine. Tako, u Avliji ovaj put sa ponosom predstavljamo, pored autora iz BiH, autore koji žive i stvaraju u Republici Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Danskoj i Njemačkoj. Naravno, „Avlija“, prije svega, predstavlja umjetnost koja cvate u našoj gračaničkoj avliji, a ovom prilikom dodatno širi njen miris, jer će stići u veći broj umjetničkih ruku izvan naše BiH, a tako i veći broj ruku zaljubljenih u umjetnost i knjigu. Unaprijed se radujemo što će se o „Avliji“ govoriti na književnim susretima diljem našeg regiona i što će biti sve više onih kojima će
biti čast svoj rad objaviti u Bosni i Hercegovini, u „Avliji“ BZK „Preporod“ Gračanica.

Pred vama se nalazi proza i poezija uglavnom ljubavne i misaone tematike, različitog izraza i stila, autora koji iza sebe već imaju objavljena i nagrađivana djela, ali i poezija i proza autora koji ovom knjigom svoja ostvarenja prvi put predstavljaju književnoj javnosti. Univerzalnost tema kojima se autori bave oslikava kosmopolitski duh kao zajedničku osobinu svakog umjetnika.
Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, općinsko društvo Gračanica, prepoznatljiva je i po likovnom izražaju. Likovni umjetnici našeg društva gosti su brojnih kolonija i organizatori mnogih izložbi likovnog stvaralštva u samom gradu, ali i širom Bosne i Hercegovine, tako da ćete imati priliku odmoriti se i u čudesnom svijetu slikarstva.

Fotografijom i riječju podsjetit ćemo vas i na ostale sekcije našeg društva i dosadašnji rad, odnosno na nekoliko najzanimljivijih manifestacija koje smo organizovali i na kojima smo učestvovali.

Nadamo se da ćete našu „Avliju“ doživjeti kao zbir svih umjetnosti, koje čovjeku stoljećima omogućavaju da se osjeća sretnijim, da živi ljepše i slobodnije.

 

Jakub Džafić, predsjednik BZK “Preporod” Gračanica

 

[huge_it_video_player id=”337”]

 

Back To Top