skip to Main Content

Komunikacije ministara i premijera na društvenim mrežama?!

Iako su iz godine u godinu društvene mreže sve popularnije, komunikacija ministara i premijera u vladama u BiH prema javnosti je vjerovatno najniža u Evropi.

I dok se u svijetu komuniciranje političara putem društvenih medija iz sekundarnog pretvorilo u jedan od primarnih, ali vrlo često i primarni kanal komunikacije, analizom vršilaca najviših funkcija u vladama na svim nivoima u BiH, društvene mreže su zapostavljene.
 
U prethodnih nekoliko dana ekipa tima Osvoji:Mandat radila je analizu Facebook stranica koje pripadaju ministrima i predsjednicima vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.
 
Vide li ministri i premijeri važnost česte komunikacije, kao i njene prednosti?
 
Prema analizi koju smo sproveli možemo odlučno reći: NE. Ne samo da ministri i premijeri ne komuniciraju na društvenim mrežama, nego im ne žele ni pružiti priliku.
 
Istražujući ministre i premijere u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama došli smo do rezultata da od 139 ministara na sva tri nivoa vlasti u BiH samo njih 17 posjeduje facebook stranicu, od čega samo njih 11 tu stranicu koristi aktivno za komunikaciju.
 

Na nivou Bosne i Hercegovine, od ministara u Savjetu ministara jedini aktivni na društvenim mrežama su ministar spoljnih poslovaIgor Crnadak i ministar bezbjednostiDragan Mektic

Svega pet ministara u Vladi Republike Srpske imaju otvorene lične profile na Facebooku, ali nijedan ministar ne vodi facebook stranicu.
 
Situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je jedva malo bolja. Od 16 ministara u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, njih pet vodi facebook stranicu, od čega troje ministara stranice vodi aktivno. Pored ministra trgovine Zlatana Vujanovića i ministra prostornog uređenja Josipa Martića, najaktivni i svakako vrijedan pažnje je ministar raseljenih osoba i izbjeglicaEdin Ramić.
 
Na kantonalnom nivou od 98 ministara u svih deset kantona, svega njih 8 vodi facebook stranicu, s tim da njih pet aktivno komunicira. Najaktivniji su ministri iz Kantona Sarajevo, gdje stranicu vode dva ministra, dok u čak pet kantona (Posavski, Zapadnohercegovački, Kanton 10, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski) niti jedan ministar nije aktivan na društvenim mrežama.
 
Što se premijera tiče, od njih 13, računajući i predsjedavajućeg Savjeta ministara, samo njih dvoje posjeduje facebook stranice, od čega samo premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković stranicu koristi aktivno.
 
Na polju komunikacija, stvari će se brzo promjenjati – razlog tome su mlade generacije koje postaju punoljetne (samim tim stiču i biračko pravo), sasvim drugačije konzumiraju medije. Samo da vam skrenem pažnju, u oktobru ove godine glasaće oni koji su rođeni 2000. godine. A za razliku od starijih generacija, oni sasvim drugačije percipiraju svijet oko sebe.
 
Back To Top