skip to Main Content

Ramić i Koč: Podrška Turske povratnicima neprocjenjiva

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić ugostio je danas Njegovu ekselenciju ambsadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koča.
 
Ministar Ramić i ambasador Koč razgovarali su o dosadašnjoj saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Republike Turske na jačanju privrednih i drugih veza između dvije prijateljske države. Razgovarano je i o posjeti ministra Ramića Ankari, gdje će se 14. februara susresti sa ministrom prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Ahmetom Ešrefom Fakibabom.
 
 „Sa Ambasadom Republike Turske u BiH imamo odnose, koja predstavlja pravi primjer prijateljske i djelotvorne saradnje. Kruna te saradnje su kvote za izvoz mesa na tursko tržište, koje su omogućile poseban status proizvođačima iz povratničkih sredina. Nakon što nas je ministar Fakibaba posjetio u avgustu prošle godine, sada je red na našu posjetu Ankari, gdje ćemo razgovarati o daljem razvoju saradnje. Unatoč pokušajima i željama nekih, ova praksa funkcioniše, na obostranu korist – i BiH i Turske. Uloga i plemeniti interes Turske u pomaganju povratnika i jačanju povratničkih sredina je neprocjenjiva“, kazao je Ramić.
 
Ministar Ramić je kazao da će jedan od glavnih prijedloga, koje će iznijeti u Ankari na sastanku, biti formiranje uzgojno-selektivnih centara za uzgoj stoke u većim povratničkim centrima.
 
„Kroz izradu master plana najozbiljnije će se pristupiti ovom važnom projektu, kroz koji će se saradnja dodatno poboljšati, između ostalog i kroz smanjenje monopola u izvozu, a sve kako bi u konačnici najveću korist imali povratnici. Također, naš prijedlog je i da se omogući uslužni tov povratnicima, jer nemaju svi potreban početni stočni fond, a imaju radnu snagu i volju da učestvuju u projektu“, kazao je Ramić.
 
Ambasador Koč je istakao da su u posljednje vrijeme između Turske i BiH „intenzivirane mnoge aktivnosti, između ostalog i ubrzana izgradnja saobraćajne veze Sarajevo – Beograd, a konačni cilj je da trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi uskoro milijardu dolara godišnje“.
 
„Pored pune političke podrške vladavini demokratije i državnog suvereniteta BiH, te saradnje u oblasti kulturne razmjene, od ogromnog značaja je privredna i trgovinska saradnja. Izvoz bh. mesa na tursko tržište i na današnjem sastanku je potvrđen kao primjer pozitivna praksa, koja se može još i dodatno razvijati, za što su opredijeljene institucije obje države“, kazao je ambasador Koč.

Back To Top