skip to Main Content

Smijenjena vlada Bege Gutića i izabrana nova

Nakon višesatne rasprave i optuživanja smijenjena vlada Bege Gutića i postavljena nova. Za novu Vladu glasalo je 20 zastupnika, dok ih je 13 bilo suzdržano.

Novi ministar finansija postao je Miralem Nuhanović,  savjetnik odlazećeg premijera Gutića. Ministar za boračka pitanja postao je Enes Gegić, bivši zaposlenik MUP-a, a sada penzioner. Ministar MUP-a ostaje Husein Topčagić.

Ministri SBB-a zadržali su su svoje fotelje. Bahrudin Hadžiefendić je ministar zdravstva, Mirsad Gluhić ministar trgovine, turizma i saobraćaja, a Zlatan Muratović ministar obrazovanja i nauke. Ivana Kulić iz Narodne stranke Radom za boljitak ostaje ministrica pravosuđa i uprave. Ministar privrede ostaje Osman Puškar iz BPS-a.

Nova ministrica kulture, sporta i mladih je Slavenka Vojinović, a Mufid Kinčević je novi ministar poljoprivrede.

Dva ministarska mjesta su nepopunjena, a to su ministar prostornog uređenja i zaštite okolice te ministar rada i socijalne politike.

Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice i glasanje o povjerenju Vladi premijera Bege Gutića, potpisalo je 14 poslanika: Azra Kahrimanović, Damir Beganović, Fetah Hujdur, Jasmina Lugavić, Kasim Husić, Mehmed Bejrektarević, Izet Jajičević, Mirsad Bečić, Mirsad Selimović, Mirza Omerdić, Narcisa Šiljegović, Rasim Dostović, Zijad Suljkanović, Senad Alić i Suad Salihbašić. 

Predsjednik Skupštine TK Senad Alić rekao je nakon smjene da je ova Vlada TK izgubila podršku Skupštine. 

 

 
Back To Top