skip to Main Content

KO SZBiH TK: Saopćenje za javnost

Informišemo građane TK da Stranka za BiH nije bila sudionik borbi za vlast u režiji interesnih grupacija jer ne želimo biti dio gliba i dugogodišnjih katastrofalnih politika koje su došle na naplatu. Naši poslanici nisu učestvovali u političkom cirkusu oko smjene stare i imenovanja nove Vlade TK.

Stranka za BiH ne želi i neće biti navijač za jednu ili drugu grupaciju. Politički obračun unutar SDA je potpuno destabilizovao kanton i svi građani su pretvoreni u navijače ili jedne ili druge grupacije uz nevjerovatnu zloupotrebu medija i resursa koje koriste obadvije grupacije. Nikome ovdje nije više jasno ko su dobri a ko loši SDA momci i koje su njihove politike i
kuda nas one vode. SDA sada pokušava cijeli kanton natjerati da se ponaša kako to želi Predsjedništvo SDA objašnjavajući nam kako su oni tobože ispravni, a ovi koji su formirali „novu vladu“ loši i obratno. Do juče su im svi bili dobri i preko noći se sve promijenilo. Taj realiti šou je skrenuo pažnju sa najvažnijih problema i potreba građana kantona. U kompletnoj toj medijskoj i svakoj drugoj manipulaciji želja je da se zaboravi da u mandatnom periodu vlast nije uradila ništa na putnom povezivanju Tuzle sa Sarajevom.

Tuzla je i dalje najzagađeniji grad u Evropi i smrtnost iz dana u dan raste. Potpuno je urušeno visoko obrazovanje poplavom fakulteta sumnjivog kvaliteta koje je aminovala i pomogla ova vlast otvaranjem čak i privatnog medicinskog fakulteta. Na stotine podobnih je zaposleno u javni sektor bez validne konkursne procedure. Ne  postoji pravna sigurnost jer vlast ne provodi čak ni pravosnažne presude suda, primjer je JP „Aerodrom“ Tuzla gdje se nezakonito sprečava vraćanje na posao nezakonito smijenjenog direktora. Nijedan veliki projekat nije ni započet, a tako su gromoglasno najavljivane termoelektrane, brze ceste, poslovne zone i šta sve ne. Nije došlo do preraspodjele javnih prihoda kako je najavljivano.

U takvoj atmosferi je došlo do formiranja „nove vlade“ gdje nije jasno ko je sada većina i koji su ciljevi „nove vlade“. Poslanici Stranke za BiH su tražili da čujemo te ciljeve i da se javno kaže da li je „ nova vlada“ spremna uspostaviti vladavinu zakona, spriječiti nepotizam, obračunati se sa kriminalom u javnom sektoru ili je to borba za preživljavanje na političkoj sceni.
Stranka za BiH traži ekspoze koji će tačno definisati ciljeve i rokove i da vidimo da li je ovo neposluh lošoj politici i ipak reforma ili je samo spasavanje zvaničnika bez političke budućnosti.
Nadamo se da je ovo ipak odlučno „NE“ lošoj politici i nova većina to mora jasno reći i uraditi ako ne želi biti isto ono što smo vidjeli ali u drugom pakovanju. Valjda je sada svima jasno da bez Stranke za BIH na svim nivoima  nema stabilne političke scene i da je SDA ustvari sponzoriranjem pogrešnih politika u konačnom platila tu cijenu.

Back To Top