skip to Main Content

Reakcija Sindikata RMU “Banovići” na napad bombom

Danas je (23.02.2018.godine) održana prva vanredna sjednica Skupštine Sindikalne organizacije RMU „Banovići“ d.d. Banovići na kojoj je razmatrana jedna tačka dnevnog reda koja se odnosi na napad na ugostiteljski objekat u Banovićima sa posebnim osvrtom na zaštitu imovine Rudnika i života radnika ovog kolektiva i građana Banovića“.

Pristiglo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Skupština Sindikalne organizacije RMU „Banovići“ d.d. Banovići najoštrije osuđuje teroristički čin napada na ugostiteljski objekat QM u Banovićima 17.02.2018.godine čiji se izvršioci i nalogodavci u potpunosti mogu izjednačiti sa izvršiocima i nalogodavcima „ubistva mladosti“ na tuzlanskoj kapiji. Ovaj čin, prema svim okolnostima koje ga prate, ukazuje na to, da je bio decidno isplaniran i imao namjeru da uništi materijalna dobra i živote mladih, te na taj način izazove strah građana, koji je po našoj sumnji, vezan za dešavanja istog dana na sjednici Skupštine TK i predstavlja odgovor na donesene odluke.

Našu sumnju opravdava i činjenica da je određeni broj poslanika Skupštine TK, kao i bivši premijer gos.Bego Gutić , u više navrata, smjenu vlade povezivao sa pojavom ugrožavanja bezbjednosti, iako se takva rasprava nikada do sada nije vodila u skupštinskim klupama u ranijem periodu, u kome je u nekoliko navrata dolazilo do smjene Vlade TK.

Pridodamo li tome i činjenicu da je bivši premijer Bego Gutić, u svojim izjavama po pisanim portalima, iznosio zaključke da je gosp.Kukić stvorio preduslove za očuvanje RMU „Banovići“ d.d.
Banovići preko ministara HDZ-a i SBB-a u Vladi FBiH, te da isključivo Kukića proziva kao krivca za svoju smjenu, a znajući da Gutić bezuslovno pripada političkom bloku koji predvodi Safet Softić, koji već duže vrijeme pokušava preuzeti Rudnik Banovići kako bi ga uveo u Koncern EP BiH i blokirao izgradnju Termoelektrane Banovići, onda nas logika upućuje na sumnju, da je Bego Gutić, bio izuzetno motiviran da na bilo koji način učestvuje u organizaciji provođenja ovog terorističkog čina.

Ovaj teroristički čin, po našoj sumnji, predstavlja sistem spojenih posuda, odnosno spoj politike i želje za preuzimanjem našeg kolektiva, pa gubitkom političke moći, ne biraju se sredstva da se životno ugroze naša rudarska djeca i djeca naših sugrađana, da se uništi imovina koju smatraju Kukićevom, izazove zastrašivanje svih onih koji daju podršku Kukiću, pa životno ugrozi i sam gos.Kukić koji je od prošle godine predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Banovići.

Zbog postojanja sumnje, da bi sledeći cilj ovakve vrste napada mogao biti izvršen na imovinu rudnika, kao i da će pojedini istražni organi pokušati zataškati ovaj slučaj jer ni do dan danas nisu izvršili pravnu kvalifikaciju djela niti pronašli počinitelja, iako ovo djelo ima sva obilježja bića krivičnog djela „Terorizam“, molimo Kantonalno tužilaštvo da što ozbiljnije priđe rasvjetljavanju ovog djela, koristeći iskustva struke, kako bi počinitelj bio sankcionisan, imajući na umu da su se u tom momentu na takvom mjestu mogla naći i djeca onih koji vode istražne radnje kao što su se našla i naša djeca, jer  će u protivnom, svi oni koji to pokušaju zataškati, sami sebe svrstati u saučesnike ovog, izvan svakog razuma, počinjenog djela.

Skupština Sindikalne organizacije, sa dužnom pažnjom pratit će rezultate istrage, te donijeti niz mjera kojima će zaštititi živote naše djece i djece građana Banovića, dok nam organi koji su dobro plaćeni našim novcem kao poreskih obveznika, i koji su na to obavezni, ne budu garantovali potpunu životnu sigurnost , sigurnost naše imovine i sigurnost imovine našeg kolektiva.
Istražnim organima, ponovo ističemo sumnju da je ovo djelo terorizma organizovano i planirano, kao i sumnju da su za to znali i pojedini portali, jer je informacija o ovom nemilom događaju bila
objavljena svega par minuta nakon njegovog dešavanja, što je tehnički ne moguće izvesti ukoliko unaprijed nisu pripremljeni tekstovi ,što takođe ukazuje i na sumnju, da su nalogodavci ovog djela i kontrolori tih medija spojeni u istim osobama.

Nalogodavcima i izvršiocima ovih djela nedvojbeno poručujemo da se rudari Banovića ne mogu zastrašiti i da su ovi postupci terorističkin napada obični kukavičluk onih koji se ne libe da za svoje ciljeve „ubijaju mladost Banovića“ ne prihvatajući poraz zbog gubitka autoriteta u društvenoj zajednici te da se naklonost rudara dobija borbom za njihovu egzistenciju a ne zastrašivanjem i rušenjem preduzeća u kome tu egzistenciju rudari obezbjeđuju.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”65” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”20” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”0” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”]

 

Back To Top