skip to Main Content

Salkić posjetio FK „Podrinje“ u Janji i održao tribinu u Bijeljini

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, sinoć je, 13. aprila 2018. godine, održao tribinu u bijeljinskom Domu kulture na kojoj je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a tokom dana je posjetio Fudbalski klub „Podrinje“ u Janji. Potpredsjednik je prisutne građane na tribini upoznao sa najvećim problemima, kao što su nemogućnost zapošljavanja Bošnjaka u javnom sektoru, zapostavljanje bošnjačkih sredina od strane entitetske vlasti, uskraćivanje prava na izučavanje bosanskog jezika, ali i niz drugih problema koji otežavaju život Bošnjacima.

Većina ovih problema, istakao je Salkić, rezultat su sistemske diskriminacije koju provodi entitetska vlast, kršeći zakone i Ustav ovog entiteta.

-Godinama upozoravam na nepoštivanje člana 97. Ustava entiteta, koji garantuje zapošljavanje po popisu iz 1991. godine. Ignorisanje ove ustavne odredbe je dovelo do toga da u javnom sektoru radi veoma mali broj Bošnjaka, a skoro identična situacija je i u MUP-u RS. Uprkos ovakvom odnosu, mi ćemo se nastaviti boriti za svoja prava. Mi smo na strani pravde, istine i zakona, i mi ćemo na kraju pobijediti. Naša pobjeda će biti kada se naša prava budu poštovala, i ništa drugo. Ali, kako bi pobijedili, mi moramo više raditi. Pozivam naše ljude ovdje u ovom entitetu,
naše ljude u Federaciji BiH, ali i dijaspori, da nam pomognu, da učestvuju u demokratskim procesima, kako bi u mehanizmima sistema imali više onih koji će se boriti za naša prava. Na takav način ćemo moći direktno odlučivati i snažnije ostvariti svoja prava. Moramo biti više jedinstveni, jer tako ćemo biti jači, a kada smo jači i drugi će nas više poštovati. Vaša zajednica ovdje u Bijeljini i Janji, svojim uporim radom, inspiracija je svima nama i pokazatelj da se zajedničkim aktivnostima može napraviti puno, poručio je potpredsjednik Salkić.

Prije tribine u Bijeljini, Salkić je tokom dana posjetio Fudbalski klub „Podrinje“ iz Janje, koji se takmiči u Prvoj ligi RS-a. Radi se o jednom od najboljih i najorganizovanijih sportskih kolektiva u bh. entitetu RS, a kojim rukovode Bošnjaci.

Back To Top