skip to Main Content

Amar Kavgić dobitnik nagrade „BH GREEN AWARD“ 2018.

U ponedjeljak, 23.04.2018. godine, u Čapljini je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje u BiH, u organizaciji Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle. Tim povodom su dodijeljene nagrade „Šampioni zaštite prirode, BH GREEN AWARDS 2018“.
Dobitnik ove prestižne nagrade iz oblasti zaštite životne sredine i okoliša, u kategoriji pojedinaca do 30 godina starosti, je i Amar Kavgić, projekt menadžer za omladinske inicijative u Udruženju građana „Multi“ i izvršni koordinator projekta „Lets Do It Tuzla“. Plaketu „Zlatna Tisa“ uručio je Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Jakub Skalník. 

„Čast mi je i zadovoljstvo biti dobitnikom ove prestižne nagrade, koja je priznanje za moj višegodišnji rad i angažman u ovoj oblasti. Zahvaljujem se i organizatorima kampanje koji na ovaj način doprinose zaštiti životne sredine. Izuzetna je važnost ovakvih događaja u našoj zemlji, jer je neophodno informisati i edukovati građane, naročito mlade ljude o
očuvanju okoliša u Bosni i Hercegovini.“, izjavio je Amar Kavgić. Amar Kavgić student je treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. U toku svog formalnog obrazovanja uspješno je organizovao, koordinisao i radio na niz projekata koji su doprinijeli razvoju njegove zajednice, posebno iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Funkciju projekt menadžera za omladinske inicijative Udruženja građana „Multi“ uspješno obavlja od 2013. godine, dok je izvršni koordinator projekta „Lets Do It Tuzla“ već šest
godina. Organizovao je šest terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija i pet terenskih akcija sadnje drveća, u okviru kojih je učešće uzelo 5.680 volontera, koji su zajedničkim
snagama zasadili preko 6.000 sadnica raznih vrsta drveća te iz prirodne sredine uklonili 189 tona ilegalno deponovanog otpada.

Idejni je tvorac i certificirani peer-to- peer edukator jedinstvenog programa ekoloških edukacija „Mala škola ekologije“. U toku organizacije terenskih aktivnosti aktivno ostvaruje saradnju sa privrednicima i kompanijama koje svojim djelovanjem nastoje pozitivno uticati na životnu sredinu. U kompaniji „Eko život“, ovlaštenom operateru sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, angažovan je kao vanjski saradnik za implementaciju projektnih aktivnosti, od kojih se posebno izdvaja projekat „Zeleni otoci u Tuzlanskom kantonu“. Pored
navedenih, Kavgić je članom i mnogih drugih nevladinih organizacija koje djeluju na prostoru Grada Tuzle, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Kampanju “Šampioni zaštite prirode, BH GREEN AWARDS“ 2018. po drugi put u BiH realizuju Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) uz podršku Ambasade Republike Češke, UNDP, GIZ, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Cilj kampanje je promovisati korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji te pronaći pozitivne primjere koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivisati i druge.

Nagrada je dodijeljena pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, poslovni subjekti, organizacije/nvo/fondacije, škole/obdaništa, građanka i građanin (pojedinci, građani i građanke do 30 i preko 30 godina starosti) i neformalne grupe građana – građanske inicijative.

Back To Top