skip to Main Content

Govor Atifa Dudakovića na tribini u Tuzli

Atif Dudaković (Orahovo kraj Bosanske Gradiške2. 12. 1953) bivši je general ARBiH, poznat kao komandant V. korpusa Armije BiH. Profesionalnu karijeru je započeo u JNA, gdje je s vremenom postao nastavnik u artiljerijskoj školi u Zadru i vojnoj akademiji u Beogradu. Kao oficir JNA je sudjelovao u prvoj fazi rata u Hrvatskoj. Taj period se u hrvatskoj javnosti vezuje uz optužbe o navodnim ratnim zločinima počinjenima prilikom napada JNA na Zadar, odnosno na Lovinac u Lici.

Početkom rata u BiH je napustio JNA te se priključio formacijama koje će kasnije postati ARBiH. Kao drugi po redu komandant novostvorenog V korpusa u Bihaću pokazao se kao izuzetno uspješan komandant. Ne samo što je uspio obraniti bihaćki džep usprkos odsječenosti Bihaća od drugih krajeva BiH pod nadzorom vlade u Sarajevu, nego je krajem 1994. poduzeo veliku ofenzivu koja je na trenutak veliki dio Zapadne Bosne stavila pod nadzor Armije BiH.

U ljeto 1995. je sudjelovao u Operaciji Oluja koja je rezultirala deblokadom bihaćkog džepa, a kasnije i u ofenzivnim operacijama kojima su veliki dijelovi Zapadne Bosne stavljeni pod nadzor vladinih snaga.

Deset godina kasnije se počelo špekulirati o navodnim zločinima koje su u vrijeme operacije Oluja snage pod njegovom komandom počinile nad srpskim civilima koji su bježali iz bivše Krajine

U posljednje vrijeme Dudaković je u vidu tribine obilazio gradove BiH i pričao o vojnim podvizima ARBiH na teritoriji zapadnog dijela Bosne i Hercegovine. 

[huge_it_video_player id=”358”]
Back To Top