skip to Main Content

Sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova “Isplori 2018”

Sarajevo, 27.4.2018. – Danas je u prostorijama Olimpijskog kompleksa Zetra zvanično predstavljen program Međunarodnog investicijskog sajma sporta, sportske opreme, lova i ribolova pod nazivom Isplori2018 koji će se održati od 08. do 13. maja/svibnja 2018. godine u dvorani Juan Antonio Samaranch u Sarajevu.

„Agencija za promociju sporta Isplori u saradnji sa sjedištem Agencije u Njemačkoj organizuje prvi ovakav sajam u BiH i regionu sa ciljem promocije i širenja tržišta sportske industrije ne samo u našoj zemlji i balkanu, već i u svijetu. Odabrali smo termin koji je najpristupačniji širim narodnim masama sa namjerom definiranja i predstavljanja potencijala tržišta sporta unutar i van naših granica, kroz sportska društva i sportske događaje. Na ceremoniji otvaranja, 08.05.2018 godine posjetioci će imati priliku vidjeti neke od sportova koji su obilježili našu historiju, poput mačevanja i streljaštva, a koji su u posljednjoj deceniji zanemareni. Očekuje se veliki broj gostiju, kako kolega iz struke, tako i ostalih gostiju sa fakulteta sporta širom BiH. Sajam će biti mjesto na kojem će se na dan otvaranja u 11:00h održati Osnivačka skupština Saveza pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u FBiH. Osnivačkoj skupštini trebali bi, prema najavama, prisustvovati i ministri obrazovanja ZDK, KS, USK, SBK.„ rekao je projekt menadžer Sajma Enes Salihović.

U okviru sajma Isplori2018, na površini od 5.000 metara kvadratnih, bit će predstavljeno više od 30 sportskih disciplina, a oko 50 izlagača će imati priliku posjetiteljima prikazati svoja postignuća u različitim oblastima sportske industrije, od sportske infrastrukture, opreme za sportske objekte, opreme za sportiste, lovce, ribolovce. Kako ističe Salihović, sajam Isplori2018 nije klasična predstava o sportu i sportskim aktivnostima nego dinamičan proces prikaza najboljih dešavanja iz sporta sa područja naše zemlje i šire. Posjetioci će imati priliku učestvovati u organizovanim promocijama sportskih disciplina poput fudbala, odbojke, hokeja, američkog fudbala, tenisa i košarke a za stručnu publiku i zainteresiranu javnost u planu su edukativna predavanja eminentnih predavača sa Fakulteta zdravtsvenih studija UNSA, Fakulteta studija tjelesnog odgoja UNSA i Ekonomskog fakulteta UNSA , te Univerziteta u Sarajevu sa učešćem ostalih
fakulteta.

10. maja/svibnja 2018. godine bit će organiziran Business day, koji će na jednom mjestu okupiti predstavnike lokalnih i poslovne zajednice koji će biti u prilici predstaviti svoje projekte vezane za sport, rekreaciju, sportsku industriju zainteresiranim investitorima iz cijelog svijeta. Organizatori sa zadovoljstvom ističu i prisustvo najpoznatijeg alpiniste i sportskog penjača Armina
Gazića, nastup Specijalne jedinice MUPKS koji će demonstrirati najsloženije policijske vježbe koje se rožimaju kroz sportske discipline.

12.05.2018.godine, očekuje se pravi spektakl, u organizaciji kompanije Red Bull – finale Neymar JRs FiveTurnira. Mirza Ibrahimović, član Organizacijskog tima Neymar JRs FiveTurnira, istakao je zadovoljstvo da su dio jedne ovakve manifestacije koju karakterišu kao pozitivnu za sportsku industriju.

„U dogovoru sa organizatorima, naš plan je da 12.05.2018.godine tokom sajma Isplori 2018. Finale našeg već dobro poznatog turnira pod nazivom Neymar Jr's Five upriličimo upravo na ovogodišnjem prvom sajmu sporta, sportske opreme, lova i ribolova. Prošle godine prijavilo se više od 100.000 igrača sa šest kontinenata na ovaj turnir. Ove godine imamo registrovano oko 160 timova, a ovogodišnje kvalifikacije održat će se u četiri bh. grada i to: Sarajevo, Mostar, Žepče i Tuzla. Na ovaj način trudimo se da angažujemo što veći broj mladih iz Bosne i Hercegovine i da ih animiramo u sportskoj djelatnosti“, istakao je Ibrahimović.

Više o programu sportskih i edukativnih aktivnosti možete pronaći na našoj web stranici www.isplori.ba Na kraju, organizatori su se srdačno zahvalili i svojim partnerima: Olimpijski komitet BIH, Opština Centar, ZOI 84, Udruženje građana Bosanske krajine, AHK – Predstavništvo njemačke privrede u BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Gama AA Security, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA, Fakultet zdravenih studija UNSA, Sponzorima: Red Bull i Štampariji Cvrčak

Back To Top