skip to Main Content

Ramić i Čampara obišli napadnutu pravoslavnu crkvu u Visokom

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurđehan Šahinović, predstavnici Skupštine ZDK, načelnica Općine Visoko Amra Babić i općinski vijećnici posjetili su danas pravoslavnu Crkvu Presvete Bogorodice u selu Čekrekčije kod Visokog, u kojoj su nepoznati počinioci preksinoć podmetnuli požar.

Ministri Ramić i Čampara su se neposredno upoznali sa obimom oštećenja na ovom vjerskom objektu i razgovarali sa protojerejem crkve Milanom Rađenovićem o načinima sanacije oštećenja, te naglasili važnost hitnog otkrivanja i procesuiranja počinilaca. „Došli smo prije svega da izrazimo solidarnost sa pripadnicima manjinske povratničke zajednice, nakon ovog pokušaja zastrašivanja. Ovo je kukavički čin, koji zaslužuje oštar odgovor institucija. U ime Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica mogu reći da ćemo podržati obnovu objekta. Napadi na bilo koga i na bilo čije svetinje u Bosni i Hercegovini nisu dopušteni. Kao povratnik u RS jako dobro poznajem osjećaj koji se stvara nakon napada na vjerske objekte i protiv takvih stvari se moramo boriti“, kazao je ministar Ramić. Ministar Čampara je kazao kako je obavio potrebne razgovore sa nadležnim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Policijske uprave Visoko, te se
upoznao sa situacijom.

„Ovakvi slučajevi moraju biti praćeni jasnim i odlučnim odgovorom. Institucije će poduzeti sve što je potrebno da se u što hitnijem roku utvrde i procesuiraju vinovnici ovog nedjela. Sigurnost na području Visokog će garantovati nadležni policijski organi i ona neće biti dovedena ovim slučajem u pitanje, posebno što se tiče povratničke zajednice. Nema tolerancije za one, koji krše zakon i oni koji se odlučuju da napadaju pripadnike manjinskih zajednica su sramota ovog društva i bit će kažnjeni“, kazao je ministar Čampara.

Predstavnici kantonalne Vlade i Općine Visoko izrazili su podršku srpskoj povratničkoj i pravoslavnoj vjerskoj zajednici u Čekrekčijama s ciljem izgradnje međuetničkog i međuvjerskog povjerenja i suživota na ovom području u korist stvaranja što boljeg društvenog ambijenta za sve. Ministri Ramić i Čampara su posjetili i pravoslavnu Crkvu Svetog Prokopija, gdje su razgovarali sa predstavnicima ove vjerske zajednice i razgovarali o mogućnostima projekata podrške za povratnike u ovom kraju.

Back To Top