skip to Main Content

Otrovi cure, građani ćute, politike se nadmudruju

U popodnevnim satima 12.08.2018. god Kantonalno tužiteljstvo obavješteno je od strane glavnog federalnog vodnog inspektora da je opet došlo do ispuštanja otrovnih supstanci kroz ispust fabrike GIKIL u rijeku Spreču.

Ministarstvo okoline i turizma Federacije BiH odbacilo je prije nekoliko dana zahtjev za izdavanje ekološke dozvole postrojenju hemijske i koksne industrije “Gikil” iz Lukavca.

 “Naravno da su investicije i strana ulaganja potrebna i dobrodošla, ali postrojenja hemijske i koksne industrije, kao što je ‘Gikil`, kao i ostale industrijske djelatnosti koje negativno utiču na životnu sredinu moraju poštovati zakonom propisane uslove”, ističe se u saopštenju Ministarstva okoline i turizma FBiH.
 
Načelnik općine Lukavac Edin Delić oglasio se na svom Facebook profilu povodom odbijanja zahtjeva.

 

“Ukidanje okolinske dozvole i eksplozija u GIKIL-u odvijaju se pred sami početak kampanje za opće izbore u BiH. Ima niz razloga zbog čega to nije dobro, ali ima i razloga zbog čega jeste. Građani znaju kako smo došli u sadašnje stanje, a političari će u svojim kampanjama morati pruziti precizne odgovore šta i kako misle sa GIKIL-om. Ne bi trebalo vjerovati onim koji su nas doveli u ovo stanje niti u jednoj opciji, te će GIKIL praktično podijeliti sudbinu cijele BiH. Ili ćemo nastaviti srljati u dalju propast i degradaciju društvenih odnosa dok nam djeca pjevaju na koncertima “Samo da rata ne bude”, ili shvatiti da teško stanje u GIKIL-u ima istu genezu kao sve druge društvene teškoće, napisao je na svom fejsbuk profilu Edin Delić, načelnik Lukavca.

Udruženja za ekologiju i građani ćute, GIKIL nastavlja sa ugrožavanjem ljudskih života, a  institucije služe samo za evidentiranje ekoloških katastrofa. 

 

Ovako se pričalo 2015. godine (Video)

 

[huge_it_video_player id=”387”]
Back To Top