skip to Main Content

Ministrica Đapo: Menadžment GIKIL-a nije uradio ništa

Mi razumijemo i suosjećamo sa radnicima GIKIL-a. Oni u toj firmi obezbjeđuju egzistenciju za svoje porodice, uspjeli su sačuvati preduzeće u toku rata, a mnogi od njih su u GIKIL-u proveli svoj cijeli radni vijek. Međutim, investitor se ponaša izuzetno neodgovorno i do sada nisu učinili ništa da provedu mjere koje su navedene u rješenju inspekcije. Oni su na današnjem sastanku kazali kako su počeli provoditi određene mjere, kao što je uspostava stalnog monitoringa nad gasom koji se ispušta u atmosferu, ali nisu podnijeli nikakav pisani dokaz da to i čine. Investitori sve ove godine koriste resurse BiH, a nisu uložili ništa u zaštitu okoliša – istakla je ministrica Đapo.

Rješenje o prestanku rada, ako se ne provedu potrebne mjere je, podsjećamo, izdato GIKIL-u 22. augusta. Tu je navedeno da je rok za provođenje mjera mjesec dana, međutim GIKIL će vjerovatno imati vremena do početka novembra, a ne do 22. septembra, da uputi zahtjev za dobijanje okolinske dozvole i provede ostale propisane mjere.

– U proteklom periodu GIKIL je trebao uložiti 112 miliona KM u modernizaciju postrojenja, a oni nisu uložili ništa. Na ovom sastanku su obećali da će do kraja godine uložiti 5,7 miliona maraka u modernizaciju, ali to nije dovoljno da se ispune svi zahtjevi potrebni za dobijanje okolinske dozvole – kazala je Đapo.

Posebno je naglasila da će, čak i ako GIKIL dobije okolinsku dozvolu, ona važiti do 2023. godine jer će se u BiH tada, u skladu sa zahtjevima EU, u našoj zemlji morati prestati proizvoditi koks.

Napomenula je i kako su određena nevladina udruženja u Lukavcu ustanovila povećan broj oboljenja disajnih puteva kod djece, ali još niko nije dokazao da je to povezano sa poslovanjem GIKIL-a. Tek kada bi se nešto tako dokazalo, stanovnici Lukavca bi imali mogućnost podnošenja tužbi protiv GIKIL-a zbog ugrožavanja zdravlja.

Back To Top