skip to Main Content

Učesnici iz 36 zemalja na prvom Sarajevo Halal Sajam 2018

Sarajevo, 27. septembar/rujan 2018. – Prvi međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018 otvoren je u prisustvu velikog broja učesnika i zvanica danas u Sarajevu. SHF 2018 su otvorili Amer Bukvić, direktor BBI, Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Mujahid Yusuf Rawa, ministar u uredu
premijera Malezije, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH. Premijer Malezije Mahathir Mohamad obratio se učesnicima SHF 2018 putem video linka, ističući zadovoljstvo što je jedan od počasnih osnivača Sarajevo Business Foruma i SHF 2018.

“Nadam se da će SHF biti održavan i narednih godina i postati najveći i najistaknutiji sajam halal industrije u jugoistočnoj Evropi. Malezija je lider u halal ekonomiji, sektoru koji nastavlja sa razvojem i rastom. Malezijski turisti su jako zainteresirani za halal turizam u regiji jugoistočne Evrope. Potencijal za rast i razvoj halal industrije je ogroman. SHF može postati platforma za velika
ulaganja u BiH i region, koji može zadovoljiti globalnu potražnju uključujući evropsko tržište. Uvjeren sam da će SHF steći reputaciju istaknutog halal sajma i postati poslovna platforma za saradnju lokalnih i međunarodnih kompanija”, istaknuo je premijer Mahatir.

“Halal tržište u ovome trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svijetu. Halal industrija prelazi političke, kulturološke i nacionalne granice i postaje sve popularnija. Multikulurne zajednice Azije, Evrope i Amerike su prepoznale značaj halal industrije i ulažu u nju. Halal tržište obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, nabavu, zdravstvo i obrazovanje. Naročito je bitno obrazovanje o halalu, jer se na taj način bolje shvata njegov značaj. Tako je na Sarajevskom univerzitetu u proteklih 10 godina razvijen master studij islamskog bankarstva”, rekao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući naporima BBI organiziran je SHF koji potiče razvoj halal tržišta i obrazuje javnost o njegovom značaju.

“Naš region može biti “zlatna vrata” za velike kompanije na halal tržištu iz zemalja GTC i Jugoistočne Azije kako bi se organizirala proizvodnja i ušlo na
evropsko halal tržište. Naš zajednički cilj je da stvorimo produktivno okruženje i na taj način omogućimo bolji položaj cijele regije”, naglasio je Bukvić. Zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula Israfil Kuralay naglasio je značaj SHF 2018 kako za proizvođače, tako i za konzumente halal proizvoda i usluga.

“Halal proizvodi nisu namijenjeni samo muslimanskom stanovništvu, imamo primjer Brazila koji je jedan od najvećih uvoznika i izvoznika halal proizvoda. Sve zemlje koje učestvuju na SHF imaju ogroman potencijal”, kazao je Kuralay.

Kantonalni premijer Adem Zolj poželio je dobrodošlicu učesnicima SHF 2018 i istaknuo značaj ovakvih sajamskih manifestacija za razvoj privrede KS.

“Čast mi je što je Vlada KS partner na ovom projektu. Sarajevo je najbolje mjesto za promociju biznisa i poslovne susrete ”, naglasio je Zolj.

Mujahid Yusuf Rawa, ministar u uredu premijera Malezije, posebno se osvrnuo na značaj halal tržišta u svijetu i mogućnostima koje ono pruža.

“Halal označava ne samo ono što je dopušteno, nego ono što je čisto, sigurno i higijenski. Halal ima mogućnost da dostigne veće ciljeve, a to je zeleni svijet. Kompletan ekosistem halal industrije je reakcija na stalno mijenjanje svijeta, a ono čemu svi teže je poboljšanje života i održivost. To su i UN ciljevi, halal može doprinijeti ostvarenju tih ciljeva, a Sarajevo može imati značajnu ulogu u tome”, rekao je Yusuf Rawa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je da SHF 2018 daje novu dimenziju Sarajevu i BiH kao vrlo perspektivnoj strateškoj poveznici privrede regiona.

“SHF 2018 vidim kao odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u BiH. Očekuje se da će globalno tržište halal hrane do 2023. godine imati vrijednost veću od tri triliona dolara. Zbog toga mi je drago da u BiH postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, sa više od 4.500 proizvoda i
usluga. Nadam da će SHF 2018 otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore”, naglasio je Zvizdić.

Reisu-l-ulema Islamske zajdnice u BiH Husein ef. Kavazović podsjetio je u svome obraćajnju na značaj halala koji u BiH nije trendovska pojava, nego kontinuitet, sastavni dio tradicije i načina življenja.

“Halal standardi, halal certificiranje i akreditiranje izraz su potrebe da odgovorimo na izazove vremena, kako bismo bili sigurni da je hrana koju jedemo halal i zdrava. Otvaranje halal tržišta svijeta interes je ne samo muslimana BiH, nego svih građana i bh. kompanija, kao i kompanija iz regiona” kazao je reis Kavazović, naglašavajući da svi koji posluju sa halalom moraju imati na umu da trebaju postupati tako da se sačuva jasnost i vrijednost dobrog u halal proizvodima i poslovanju.

Nakon uvodnih obraćanja, visoki zvaničnici su presijecanjem vrpce zvanično otvorili SHF 2018 nakon čega su obišli sajamske štandove. SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) i okupio je učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta. Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Back To Top