skip to Main Content

Lukavac: Forum za zaštitu okoliša poziva na “OPĆI BUNT”

Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac oglasio se saopćenjem za građane, te ih poziva na “Opći bunt” koji će se održati u srijedu, 7. novembra u 14 sati na Bremen –placu, alternativa Dom kulture. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

SAOPĆENJE ZA GRAĐANE OPĆINE LUKAVAC

Poštovani građani općine Lukavac,

neodgovorno i provokativno anonimni kritičar obraća se FORUMU ZA ZAŠTITU OKOLIŠA OPĆINE LUKAVAC pitanjima: GDJE JE NESTAO GRAĐANSKI AKTIVIZAM? KAKO JE PAO NA ISPITU LJUDSKOSTI FORUM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA OPĆINE LUKAVAC? Uz to, taj kvazi-dušebrižnik nas poziva da se POD HITNO oglasimo i ogradimo OD SVAKE MOGUĆE POLITIKE!? Nevjerovatno-smiješno i jadno, u isto vrijeme! Vjerovatno je htio da kaže da se FORUM ogradi od zloupotrebe, manipulativne politike, a da vodi politiku zaštite čovjeka i njegovog okoliša od gadova /zagađivača/. Dakle, FORUM je to učinio u svom početku rada i razvio djelatnost kakva do sada nije zabilježena. Djeluje kvalitetno, koristi sve stručne i naučne potencijale, okuplja aktiviste iz reda svih građana, neovisno od njihove stranačke ili bilo koje druge pripadnosti, a ograđuje se od politikanata koji nas obmanjuju, koji svoju zlobu i nemoć da bilo šta korisno učine u kontinuitetu siju i nedoličnim napadima pokušavaju trovati i obmanjivati javno mnenje – građane općine Lukavac.

Rezultati koje je u svom petogodišnjem radu postigao Forum građana poznati su javnosti općine Lukavac, a to što se oni koji su odgovorni za stanje zagađenosti okoliša oglušuju o zahtjeve i zaključke koji su utvrđeni i dostavljeni na odgovarajuće adrese vlada TK i Federacije BiH ne može se pripisivati Forumu, već neodgovornosti i korumpiranosti pojedinaca i grupa. Karika tog lanca u pravilu puca između inspekcijskih i sudskih organa. Forum je, pored ostalog, zahvaljujući dobroj saradnji sa načelnicima /bivšim i sadašnjim/, Općinskim vijećem i posebno, ugroženim građanima općine, natjerao inspekcije da odgovorno izvršavaju svoje zadatke, te inicirao i snimio kvalitetan dokumentarni film pod nazivom PRAVO NA ZDRAV OKOLIŠ. Istina, rezultati vezani za zaštitu čovjeka i njegovog okoliša u općini nisu zadovoljavajući, te je zbog toga Forum odlučio da svoj aktivitet podigne na još viši nivo – da organizira GRAĐANSKI BUNT kakav do sada nije viđen, sa kojeg će se, dostojanstveno kao i do sada, odaslati poslednje upozorenje /ne apeli i vapaji/ na adresu svih odgovornih, očekujući da će tužilaštva i sudovi profunkcionirati u skladu sa zakonskim odredbama. U protivnom, slijedi građanski neposluh!

Na kraju, pozivamo sve zaintresirane da se uključe u rad FORUMA i daju svoj doprinos i građane da se masovno, svi bez izuzetka, odazovu na OPĆI BUNT koji će se održati u srijedu, 7. novembra u 14 sati na Bremen –placu, alternativa Dom kulture.

Zahvaljujući na dosadašnjoj saradnji, srdačan pozdrav upućujemo velikom broju aktivista i zabrinutim građanima općine Lukavac.

Back To Top