skip to Main Content

Maglaj: Novi smještaj za 15 porodica kolektivnog centra

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić, sa načelnikom općine Maglaj Mirsadom Mahmutagićem i predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u petak, 28.12.2018. godine ozvaničio je završetak radova na stambenom objektu socijalnog stanovanja u Maglaju te uručio ključeve domova za 15 porodica, koji su do sada živjeli u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima.

Riječ je o prvoj novoizgrađenoj zgradi socijalnog stanovanja, sa 15 stambenih jedinica, a koja je sagrađena u okviru Projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“– CEB II na područuju Federacije Bosne i Hercegovine.

„Danas smo u Maglaju sa posebnim razlogom, želimo da zajedno sa ovih 15 porodica podijelimo radost useljenja u njihove nove, uslovne i tople domove. Smještaj u kolektivnim centrima i alternativnim jedinicama ne smije nikako biti trajno rješenje, niti jednom čovjeku u ovoj zemlji, a posebno povratničkoj populaciji. Stoga je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uključujući se u projekat CEB II kao implementator projekta, angažiralo sve svoje raspoložive kapacitete te intenziviralo saradnju sa svim nivoima vlasti i međunarodnim partnerima, upravo kako bi pitanje smještaja u kolektivnim centrima svelo na najmanju mjeru u Federaciji BiH“, kazao je ministar Ramić.

Vrijednost izgrađenog objekta iznosi blizu 850.000,00 KM, od čega je 750.000,00 KM kreditnih sredstava CEB-a, dok je ostatak osigurala Općina Maglaj. Kontribucija općine podrazumjevala je osiguranje zemljišta i dozvola, kao i priključaka na elektro, vodovodnu, kanalizacionu i PPT mrežu te troškove nadzora nad izvođenjem radova. Implementaciju je provodilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak i Općinom Maglaj.

„Posebnu zahvalnost želim uputiti našim glavnim akterima, stanarima novoizgrađene zgrade na iskazanom strpljenju i čekanju na završetak radova. Upućujem im iskrene želje da u dobrom zdravlju koriste stambene jedinice te predstojeće praznike provedu u uslovnim domovima sa svojim najmilijima“, poručio je ministar Ramić.

Također je naglasio da su na području Federacije BiH započeti radovi na izgradnji stambenih objekata sa ukupno 300 stambenih jedinica na području Tuzle, Zenice, Travnika i Srebrenika. Pored toga, za iduću godinu planirana je izgradnja i rekonstrukcija 430 stambenih jedinica na području Goražda, Mostara, Konjica, Srebrenika, Sapne, Velike Kladuše, Ilidže, Čelića, Lukavca, Pale Prače, Foče Ustikoline i Gradačca.

Inače, putem Projekta CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne Banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u 45 bh. općina i gradova, čime će biti zatvoreni svi kolektivni centri u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu te više od 76% kolektivnih centara u Federaciji BiH.

Snimak primopredaje ključeva korisnicima pogledajte na MIRTV HD Europa u nedjelju u 21 sat u sklopu emisije “Život na čekanju”.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”82” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”20” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”0” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”]
Back To Top