skip to Main Content

Edin Delić najavio kandidaturu za predsjednika SDP BiH

Jučer je na novoj facebook stranici Edin Delić načelnik općine Lukavac najavio kandidaturu za predsjednika SDP BiH na predstojećim izborima stranke. Tekst prenosimo u cjelosti:

Otvaranjem ove stranice zvanično objavljujem svoju kanidaturu na predstojećim izborima za predsjednika SDP BiH. Pozivam zainteresirane da dalji razvoj događaja prate na ovoj stranici.Podsjetit ćemo se da su u našoj Partiji izbori predsjednika po načelu “jedan član – jedan glas”, te će svi članovi uskoro imati priliku odabrati nekoga od kandidiranih lica.
Iako se nisam spremao na ovo, niti ozbiljno razmišljao, u vrijeme kada se odvija izborni proces donio sam ovakvu odluku. Čuo sam izjave nekoliko funkcionera SDP da je dobro da imamo samo jednog kandidata za predsjednika. 

Aktuelni predsjednik, gospodin Nermin Nikšić, je čovjek koga iznimno poštujem i nadam se da će ova kampanja proteći na način da se još više međusobno uvažavamo i sarađujemo, nego što je to bilo do sada. Među nama postoje i stanovite razlike, pa čak i kada se radi o daljoj sudbini SDP-a. Nije tajna da smo se proteklih mjeseci našli u teškoj situaciji – posebno u sredinama u kojima je SDP postigao dobar rezultat. 

Smatram da je krajnje vrijeme da SDP učini korjenite promjene, kako bi imao kapacitet boriti se za interese građana, principe socijaldemokratije i razvoja društva u svim situacijama koristeći zakonom dopuštena i raspoloživa sredstva. Živimo u složenom sistemu, u vremenu koje nameće teške izazove i u okolnostima koje pogoduju različitim “političkim mešetarima”. Apsurd je da ključne političke odluke o konstruciji vlasti donose najveći izborni gubitnici.

SDP može i mora vodi aktivnu politiku kako bi provodio naš program i ciljeve u najvećoj mjeri u datim okolnostima. U našim redovima imamo ljude koji znaju i mogu prihvatiti i najteže izazove. Naše političko djelovanje ne smije se svoditi samo na diskusije i incijative naših parlamentraca. Mi moramo biti među građanima, sa radnicima, poljoprivrednicima. Moramo izaći iz salona i ući među ljude. Moramu čuti šta žele i šta nam govore sa mnogo više žara i angažmana.

Duboko sam svjestan da će moja kandidatura izazvati polemike u samom SDP-a i učiniti više dramatičnim izborne procese koji su pred nama. Takve polemike su poželjne i samo će jačati SDP. 
Borit ću se za SDP u kome će se poštivati pluralizam, voditi dijalog i rasprave i stimulisati različiti pogledi na svako političko pitanje.
Nastojat ću oko sebe okupiti tim koji će imati za cilj promjenu društva i stavljanje u fokus interesa mladih, a ne tim koji će najviše napora trošiti na ustrojstvo stranačke discipline i jačanje “unutarnje harmonije stranke”. Među nama moraju postojati jasne granice i pravila ponašanja, ali te norme ne smiju sputavati našu kreativnost, anatemisati bilo kojeg pojedinca i ograničavati slobodu dijaloga.

Borit ću se za SDP u kome će se uvažavati aktivisti i pojedinci koji postižu rezultate, a ne u kome nosioci “kompenzacijskih mandata” i indirektno pozicionirani nameću pravila ponašanja onim koji postižu rezultate i kojim građani vjeruju.
SDP mora vjerovati onim u koje vjeruju naši građani…

Vjerujem u pobjedu i ne bih se kandidovao da nije tako. Spreman sam i na poraz, te bez takve spremnosti ne bi ni ulazio u ovu zahtjevnu borbu.
Ako pobijedim uložit ću napore da uvažim ostale kandidate, ali i ako ne bude tako spreman sam sa onim kome članovi SDP-a daju povjerenje raditi u najboljem interesu građana Bosne i Hercegovine.

 

Edin Delić, Mladen Ćavar, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić kandidati su za poziciju predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Back To Top