skip to Main Content

Dio rudara RMU Banovići od jutros u štrajku

Jedan dio rudara iz jame Omazići od jutros odbijaju poslušnost, te su ispred zgrade direkcije RMU “Banoviči” dd Banovići pokrenuli štrajk. Rudari traže povećanje plaća, toplog obroka i bolje uslove za rad.

“Plaće su nam smanjene za 150 do 200 KM, fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM”, rekao je Nermin Turić.

Oglasila se i Uprava Rudnika saopćenjem: okupljena grupa radnika rudnika „Banovići“ nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike, kao ni iznijela zahtjeve preko ovlaštene sindikalne organizacije.

Predstavnici Rudnika razgovarali su sa Sindikatom i rudarima, te od njih tražili da odaberu predstavnike sa kojima će razgovarati i koji će iznijeti svoje zahtjeve što oni do sada nisu učinili i pored toga što je Uprava Društva spremna na sve vrste razgovora.

Obzirom na činjenicu da rudari ne pristaju na razgovore, kao i da je među njima većina onih koji su privilegovani u ovom preduzeću dolazi se do zaključka da je današnji „skup“ instruiran kako bi se izvršio pritisak na rukovodstvo Rudnika, koje je izrazilo žaljenje što se radnici koriste u ove svrhe.

Važno je demantovati i medijske natpise u kojima se navodi da se niko iz Rudnika nije obratio okupljenim rudarima. Izvršni direktor za tehničke poslove Rudnika u ranim jutarnjim satima razgovarao je sa prisutnim rudarima ali u tom momentu oni nisu bili spremni na razgovor”, stoji u saopćnju RMU “Banovići” dd Banovići.

 

Back To Top