skip to Main Content

U nedjelju u centru Veljaci 13. kolektivna dženaza ubijenim civilima Bratunca

U nedjelju 12. maja 2019. godine, u Memorijalnom centru Veljaci, bit će obavljen ukop i klanjana 13. kolektivna dženaza za tri identifikovana tijela civlinih žrtava masovnih zločina počinjenih u Bratuncu tokom Agresije 1992-1995. godine. Kako je saopćeno na press konferenciji održanoj u petak 10. maja 2019. godine u Tuzli, bit će ukopani: Rifet (Rešo) Salihović, rođen 1949. godine; Šemso (Hamid) Zukanović, rođen 1949. godine i Munir (Hamed) Tahić, rođen 1971. godine.

U svojstvu člana Organizacionog odbora za organizaciju kolektivna dženaze, bivši logoraš Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, iskazao je u obraćanju novinarima svoje nezadovoljstvo intenzitetom identifikacija žrtava, pozvavši nadležne da u narednom periodu poduzmu ozbiljne korake kako bi se proces identifikacija priveo kraju, a traganje za ratnim zločincima nastavilo.

Tom prilikom istaknuto je da su posljedice provedene Agresije na Bosnu i Hercegovinu izuzetno teške i da se bošnjačko stanovništvo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine još uvijek
suočava sa zločinačkom ideologijom Radovana Karadžića, sa negiranjem genocida  veličanjem ratnih zločinaca. Rezultat takvog stanja u društvu je sve veća radikalizacija prilika, narastanje islamofobije i provođenje kontinuirane diskriminacije Bošnjaka.

Tokom agresije, JNA i paravojne formacije: Vojska RS, MUP RS i jedinice sistemski organiziranih zločinaca iz Srbije izvršile su masovni pokolj, protjerivanja, zatvaranja u logore i uništavanja materijalnih dobara Bošnjaka na području Bratunca i cijeloga bosanskog Podrinja. Iako, prema međunarodnim konvencijama ovi masovni zločini imaju sve elemente genocida, oni još uvijek nisu sudskim putem okarakterizirani kao genocid. Bošnjaci bosanskoga Podrinja svake godine u mjesecu maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu, a najznačajniji događaj je kolektivna dženaza 12. maja, kada se u Memorijalnom kompleksu Veljaci okupljaju članovi porodica i prijatelji ubijenih.

Back To Top