skip to Main Content

Fenomenalnim koncertom završen „Praznik sevdalinke“ u Tuzli

Velika sala BKC-a TK bila je sinoć pretijesna da primi sve zainteresovane koji su željeli prisustvovati završnoj, revijalnoj večeri 11. Festivala „Sevdalinko u srcu te nosim“. Festival koji je ove godine trajao tri dana u potpunosti je opravdao svoje postojanje i trud i angažman volontera iz Udruženja Muzičkih Umjetnika Tuzla, koji godinama rade na očuvanju i promociji ove „pjesme nad pjesmama“.

Koncert je počeo specijalno za ovu priliku prilagođene sevdalinke u izvedbi mješovitog hora srednje muzičke škole „Čestimir Dušek“ iz Tuzle. Ovo je još jednom pokazalo da sevdalinka i te kako ima svoje mjesto i u umjetničkoj muzici.

Prvoga dana Festivala održano je i Međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana“ na kome je pobjedu odnio Miloš Milićević iz Beograda. Njemu je večeras uručena i nagrada, specijalni model harmonike najpoznatijeg svjetskog proizvođača italijanskog Guerrinija. Harmoniku koja je posebno napravljena za ovu priliku, uručili su mu direktor fabrike Alberto
Guerrini, predsjednik žirija Goran Jeknić, Dejan Milkunić predsjednik udruženja Eufonija, koje je bilo organizator takmičenja i ministar u Vladi TK Zlatan Muratović.

Nakon ove male ceremonije jedan za drugim izvođači su izvedbama svojih omiljenih sevdalinki zaslužili ovacije publike u dvorani. Nastupili su između ostalih i Nejra Brka, Fatmir Sulejmani, Dragan Račić, Mirza Delić, Nadina Hadžiselimović, Haris Sefer …

Pravo oduševljenje je nastupilo kada su se na sceni pojavile zvijezde estrade predvođene Halidom Bešlićem. Publici su se zatim predstavili i Kemal Hasić, Nihad Alibegović, Ringo Hamidović, Ramiza Milkunić, Merima Njegomir i Snežana Đurišić. Prava euforija je nastupila kada je na scenu stupio Nedeljko Bilkić, kome je ovo bio prvi nastup u Tuzli nakon 40 godina. Sve izvođače pratio je Festivalski orkestar pod vođstvom prof. Dejana Milkunića, cijelu manifestaciju je moderirao Dino Kalesić, a izvođačima vokalnu podršku u pjesmama dale su i članice hora „Iskre“ iz Tuzle.

Nakon oficijelnog dijela programa nastavljeno je druženje izvođača i publike u holu BKC-a. Za sam kraj, direktorica Festivala Ramiza Milkunić, najavila je da nas nova iznenađenja očekuju na 12. izdanju ove jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Bosni I Hercegovini. U međuvremenu vrijedni organizatori iz Udruženja Muzičkih Umjetnika planiraju nastavak promocije pjesme sevdalinke u regionu, tako da nakon Podgorice i Beograda uskoro možemo očekivati nove koncerte sevdaha.

Organizaciju ovog Festivala između ostalih podržali su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m.

 

[ngg src=”galleries” ids=”119” display=”basic_thumbnail” show_slideshow_link=”0”] 

 

 

 

Back To Top